SARAJEVO

Počelo ocjenjivanje Opće bolnice u okviru akreditiranja

U videoprezentaciji direktor Kravić naveo da je od 617 uposlenika 459 zdravstvenih radnika

A. T.

17.1.2019

Tim vanjskih ocjenjivača Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) počeo je danas proces sveukupne ocjene akreditacije Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo. 

Prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, tokom sastanka s ocjenjivačima kojem su prisustvovali dr. Jasmina Šlaku, spec. pedijatar, koordinator za kvalitet bolnice, i Sanela Čović, šefica Odjeljenja za poslove organizacije i poboljšanja, te svi šefovi odjeljenja ove zdravstvene ustanove, istakao je da se u zahtjevni proces akreditacije krenulo prvenstveno zbog pacijenata i pružanja što kvalitetnije i sigurnije usluge.

- Kvalitet u zdravstvu je nešto čega u BiH više treba i prvi ugovor koji sam kao direktor ove zdravstvene ustanove potpisao bio je upravo ugovor sa AKAZ-om, jer sam shvatio da je kvalitet u zdravstvu preduvjet za sve ostalo. Trebamo se približiti pacijentu, a pacijent će se osjećati zadovoljno onda kada mu pružimo kvalitetnu uslugu - kazao je direktor Kravić.

U videoprezentaciji direktor Kravić je naveo da je od 617 uposlenika 459 zdravstvenih radnika.

Također je naveo da je u proteklom periodu nabavljena savremena medicinska oprema kao što su dva aparata za magnetnu rezonancu, dva CT aparat, dvoglava kamera, specijalizirani laseri, kompletna sterilizacija, kao i da su renovirane operacione sale. 

Potom je napravljena dnevna bolnica, a nabavljeni su i novi moderni bolesnički kreveti, stari prozori su zamijenjeni novima, čime se postigla velika energetska efikasnost. Posebna pažnja posvećena je edukaciji osoblja svih profila.

Šesteročlani tim vanjskih ocjenjivača koji predvodi Almir Kovačević, dipl. iur., te članovi prim. dr. Lejla Mačković, specijalista infektolog, dr. Anel Okić, specijalista opće hirurgije, Srebrenko Prcić, dipl. med. tehničar - fizioterapeut, Kemal Pinjić, dipl. menadžer zdravstva (dipl. ing. radiološke dijagnostike), i Umihana Sahačić, dipl. med. sestra, danas i sutra će obilaziti bolnicu. 

Konačna odluka o tome je li Opća bolnica zadovoljila sve akreditacijske standarde za bolnice očekuje se za tridesetak dana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.