OTKRIVAMO

Kako su Turković, Jonuz i Kosovac od države dobili skupocjene mobitele

„Avaz“ je u posjedu dokumenata kojima se sve tvrdnje potkrepljuju te nedvosmisleno dokazuje kako pojedinci žive na račun ove države i građana

Turković: Direktor ZZO-a KS

S. MUHIĆ

19.1.2019

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS jedan je od najpoželjnijih državnih poslodavaca u glavnom gradu. Plaće su ogromne, puno je komisija koje se dodatno plaćaju, privilegija...

Interna revizija

To, međutim, menadžmentu Zavoda, koji ima godišnji budžet od oko 400 miliona maraka, nije dovoljno. Pa tako direktor Samir Turković (SDA), koji inače važi za vrlo odanog saradnika Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), sa još nekim saradnica nastoji da se što više ogrebe o ovu državnu ustanovu.

Turković je tako krajem prošle godine od Zavoda na poklon u trajno vlasništvo dobio skupocjeni mobitel iPhone 7 Plus. Iako je direktor faktički sam sebi poklonio mobitel, odluku kojom se direktoru Zavoda dodjeljuje telefon u vlasništvu Zavoda potpisao je predsjednik Upravnog odbora ove ustanove Hamid Milak.

U isto vrijeme Turković je potpisao i odluku kojom je Muameru Kosovcu, zaposlenom u Zavodu na mjestu rukovodioca Interne revizije, poklonio mobitel Samsung S7.

Istraživao bolovanja

Turković je, također, mobitel Samsung J5 poklonio Fikretu Jonuzu, rukovodiocu Odjela za medicinske poslove Zavoda. Jonuz je Turkovićev blizak saradnik i, navodno, odan direktorici KCUS-a, po čijem je nalogu istraživao bolovanja uposlenika KCUS-a.

„Avaz“ je u posjedu dokumenata kojima se sve tvrdnje potkrepljuju te nedvosmisleno dokazuje kako pojedinci žive na račun ove države i građana.

Direktorov poklon revizoru

Zanimljivo je da je Kosovac kao interni revizor dobio poklon od direktora Turkovića, čiji bi rad trebao kontrolirati. Zato postoji sumnja u to ima li u ovom slučaju i nelegalnih radnji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.