RAZGOVOR

I pored utjecaja Rusije, BiH će postati članica EU i NATO-a

Nisam euroskeptik, ali je trenutna situacija takva da je puno žarišta i kriza u više zemalja članica, kazao Ademović

Ademović: Predstavio i historijski razvoj EU

Piše: S. M.

18.1.2019

Sarajevski advokat i profesor prava Kenan Ademović nedavno je objavio svoju treću knjigu ”Kriza Evropske unije”. U razgovoru za „Dnevni avaz“ Ademović je kazao da, iako naslov knjige može implicirati to da je on kao autor euroskeptik, jedini pravi put države BiH jeste punopravno članstvo u Evropskoj uniji.  

- Nisam euroskeptik, ali je trenutna situacija takva da je puno žarišta i kriza u više zemalja članica, ali i onih koje žele postati članicom EU. Prije svega, to se odnosi na zapadni Balkan, odnosno države BiH, Crnu Goru, Srbiju, a najviše zbog sve većeg odnosa i utjecaja Rusije na Balkanu. Krizu EU u ovom dijelu Evrope pravi upravo taj utjecaj Rusije i izazivanje žarišta u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH... Ali, bez obzira na sve to, mislim da će BiH ući u EU i postati članica NATO-a – kazao je Ademović, dodajući da je predstavio i historijski razvoj EU.

S obzirom na to da je BiH u velikoj mjeri okružena zemljama EU i NATO-a, koji joj daju stabilnost i ekonomski prosperitet, smatra da je jedina i prava alternativa da postane članica EU uz uvjete da ispuni sve ono što se od naše države traži.

Iako je jedno od žarišta, kao pozitivan primjer Ademović navodi Makedoniju, koja bi uskoro trebala postati članica NATO-a, ali i jaku borbu Crne Gore koja snažno ide prema EU uprkos tegovima koje joj na leđa stavljaju Srbija i Rusija.

Zanimljivo je to, kaže autor Ademović, da je knjiga koju je objavio jedna od aktuelnijih u BiH kada je u pitanju tematiziranje kriza i žarišta u EU te Brexita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.