ALARMANTNO

Ako se ne sanira rupa, urušit će se i drugi dijelovi Velikog parka

Rupa se polako širi te je neophodno što prije početi s istraživanjem, rekao Langof

Još nije poznat razlog nastanka rupe u Velikom parku duboke sedam metar

A. TABAK

20.1.2019

Ukoliko ubrzo ne počne istraživanje nastanka rupe u Velikom parku te saniranje ove pukotine, zemljište bi se moglo ponovo urušiti i u drugim dijelovima parka. To nam je kazao Zlatko Langof, sručnjak za geologiju, koji je ujedno i član tima koji je formirala Općina Centar za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta.

Prazan prostor

Langof je istakao da se rupa polako širi te da je neophodno što prije početi s istraživanjem.

- Mi bismo trebali ustanoviti gdje je prazan prostor u koji ide materijal. Možda se nalazi u blizini donjih objekata, staza, a možda je i daleko. Ako uskoro ne počne istraživanje, moglo bi doći do proloma zemljišta i u još nekim dijelovima parka, tačnije u donjem dijelu, jer negdje postoji prazan prostor – upozorio je Langof.

Fuad Babić, također član ovog tima koji je u saradnji s Langofom napravio program aktivnosti i radova koji bi trebali biti izvedeni na rupi, kazao nam je da su sve predali Općini Centar te da je sada na njima da ugovore radove i da ih finansiraju.

Sanacija pukotine

- Čim se to dogovori, počinje realizacija programa kako bismo vidjeli šta je i kako uzrokovalo rupu. Mislim da bi ti radovi mogli potrajati oko 20 dana i nakon toga bi se pristupilo sanaciji pukotine – rekao je Babić.

Općina bez procjene troškova

Nakon ograđivanja lokaliteta te formiranja tima iz Općine Centar rekli su nam da im je naredni korak potpisivanje sporazuma s Kantonalnim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. 

- Nakon što se steknu finansijski uvjeti posao će otpočeti. U ovom trenutku nemamo tačnu procjenu troškova jer nisu vršeni radovi. Procjenu možemo imati nakon istražnih radova – kazali su iz Općine, naglasivši da će stručni tim nastaviti promatrati rupu i bilježiti promjene na ovom lokalitetu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.