VLADA

Prijedlog budžeta uvećan za više od 13 miliona KM

Za vrlo kratak period na jedan studiozan način ministarstva su razmotrila sve elemente nacrta i utvrdila određene stavke koje nisu adekvatno planirane, rekao Kovačević

Ministri studiozno radili na unapređenju budžeta KS

A. TABAK

18.1.2019

Vlada KS jučer je utvrdila prijedlog budžeta Kantona za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM koji će se pred zastupnicima naći 30. januara na sjednici Skupštine.  

 Elementi nacrta

To nam je potvrdio ministar finansija KS Amel Kovačević istakavši kako su rađene određene korekcije nacrta.

- Te korekcije bile su kvalitativnog karaktera. Za vrlo kratak period na jedan studiozan način ministarstva su razmotrila sve elemente nacrta i utvrdila određene stavke koje nisu adekvatno planirane. Ta sredstva za koja smatramo da nisu neophodna prebacili smo na druge stavke koje su predmet principa i mjera koje je „šestorka“ usvojila – rekao je Kovačević, potcrtavši kako su u svim ministarstvima urađene korekcije.

Istakao je da je visina budžeta ostala ista, ali da su se desile dvije promjene.

Stavka zaduženja

- Iznos budžeta povećan je u stavci zaduživanja putem aukcije u iznosu od 12,9 miliona KM, što je nastavak prakse prethodne Vlade. Taj novac usmjeren je na kapitalne investicije odnosno projekte koji su ranije zacrtani. Pošto smo vidjeli da ćemo imati više prihoda od usluga parkiranja, budžet smo povećali za još 300.000 KM – rekao je Kovačević.

Osim prijedloga budžeta, jučer je utvrđen i prijedlog zakona o njegovom izvršenju.

Kovačević: Ovo nije naš budžet 

Ministar Kovačević je kazao da prijedlog budžeta još nije ono što žele te da to i nije njihov budžet.

- Ovo je korekcija nacrta koji je pripremila prethodna Vlada. Tek kad budemo imali poziciju da ovladamo svim polugama vlasti u KS, bit ćemo u stanju da s upravama različitih institucija zajednički planiramo budžete koji će biti reformski i u skladu s našim težnjama – rekao je Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.