DOM ZDRAVLJA

Nema reagensa, a ne može se zakazati ni pregled kod interniste

U domovima zdravlja došlo do nestašice reagensa za nalaze UREA, CRP, transaminaze i mineralograma

Pacijenti ne mogu dobiti termin za internistički pregled u DZ Vrazova

Piše: A. TABAK

20.1.2019

Nije nepoznanica da građani u KS na pojedine preglede u ambulantama „Domova zdravlja KS“ čekaju i po nekoliko mjeseci. Uz sve to, u posljednje vrijeme muku muče i sa zakazivanjem termina za određene preglede u pojedinim domovima zdravlja, ali i nedostatkom reagensa. 

Nedostatak ljekara 

Tako pojedini građani s područja općine Centar već skoro dva mjeseca pokušavaju zakazati pregled kod interniste u Domu zdravlja Vrazova. Na ovaj problem ukazao nam je jedan od sugrađana koji, kako kaže, od decembra pokušava dobiti termin kako bi mogao otići na pregled.

- Doktor porodične medicine kazao mi je da ne mogu dobiti termin za internistički pregled u DZ Vrazova. Vjerovatno zbog nedostatka ljekara. I moja supruga je, također, pokušavala prije 10 dana zakazati termin, ali nije uspjela. Jednostavno ne primaju prijave – požalio nam se jedan od sugrađana.

Analiza krvi 

Osim toga, pacijenti su spriječeni uraditi kompletnu analizu krvi jer je u domovima zdravlja došlo do nestašice reagensa za nalaze UREA, CRP, transaminaze i mineralograma.

Iz „Doma zdravlja“ KS ističu da je reagensa nestalo u prijelaznom periodu, te da se normalizacija očekuje u prvom kvartalu godine.

Hitni pacijenti ne smiju čekati

Kako bismo saznali zbog čega građani toliko dugo čekaju na termin za internistički pregled u ambulantama, kontaktirali smo „Dom zdravlja“ KS. Kazali su nam da je u pitanju preopterećenost internističke službe i deficit stručnog kadra.

- Međutim, napominjemo da se hitni pacijenti moraju tretirati pod oznakom „hitno“ te u takvim situacijama ne smije biti čekanja. Stepen hitnosti određuje izričito ljekar – rekli su nam iz DZ-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.