SARAJEVO Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo

Brčić: Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi bit će razmatran u martu

Grad Sarajevo i devet općina će se dogovarati oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture

Fena
19.01.2019 15:20

Brčić: Nacrt zakona predstavlja krupne administrativne reforme

Foto: Fena

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je Feni da će Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi konačno biti razmatran na sjednici Skupštine u martu ili najkasnije u aprilu. 

Nacrt zakona predstavlja krupne administrativne reforme, među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture.

To znači da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju o pitanju funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prijevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja, kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Među prvim aktivnostima tog ministarstva, osim usvajanja zakona o lokalnoj samoupravi, Brčić je navela nastavak započetih reformi, zatim borbu protiv korupcije, kao i transparentnost rada uposlenika u javnom sektoru.

Naglasila je da trenutno izučavaju nacrt koji su zatekli iz prošlog saziva Vlade te da je usvajanje tog zakona jedno od glavnih obećanja koje ju koalicioni partneri dogovorili prije formiranja Vlade KS.

Zakon o lokalnoj samoupravi je posljedica usvojenih amandmana na Ustav KS na sjednici Skupštine 31. jula 2017. godine, kao reakcija na 15 odluka Ustavnog suda u kojima se navodi da je Kanton povrijedio pravo lokalnih zajednica.

NA VRH