SARAJEVO

Premijer Forto i ministar Mandić saglasni: Potrebno postaviti još 35 kilometara plinske mreže

Sve veći broj korisnika centralnog grijanja, a rezultat je to širenja grada

Forto i Mandić na sastanku. Vlada KS

Avaz.ba

22.1.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić posjetili su javna komunalna preduzeća "Sarajevogas" i "Toplane".

Kao jedan od važnijih projekata na polju plinifikacije, premijer Forto istakao je uvezivanje plinovoda na relaciji Hrasnica - Igman - Bjelašnica - Hadžići, te da je potrebno postavljanje još 35 kilometara plinske mreže, a to je projekt koji će Vlada KS i resorno ministarstvo finansijski nastaviti podržavati.

- Radimo to u cilju poboljšanja sigurnosti plinske mreže te da omogućimo građanima Hadžića i ostalih naselja da se priključe - rekao je premijer Forto.

Nastavit će se i s projektom subvencioniranja domaćinstava koja se žele priključiti na plinsku mrežu, a taj proces usporava veliki broj zahtjeva onih objekata, odnosno, domaćinstava koja nemaju građevinske dozvole i kao takvi ne mogu biti priključeni na plinsku mrežu.

Iz Vlade, stoga, najavljuju mogućnost da i oni objekti za koje je pokrenuta procedura njihove legalizacije dobiju pravo na ovu subvenciju.

Sve je veći broj korisnika i centralnog grijanja, a rezultat je to širenja grada, kao i činjenice da su "Toplane" uspjele u protekle tri godine konsolidirati svoje poslovanje te unaprijediti postojeći sistem i postrojenja.

Ministar Mandić je istaknuo da se u spomenuta dva preduzeća, kao i u čitavom komunalnom sektoru, važno fokusirati na stalno podizanje kvaliteta usluga, raditi na zadovoljstvu korisnika te da je Ministarstvo spremno sa svim komunalnim preduzećima raditi na tome. S tim u vezi, Vlada će podržati kapitalne projekte koji pokazuju benefite za firmu i građane.

Direktorica "Sarajevogasa" Nihada Glamoč i direktor "Toplana" Admir Džubur informirali su premijera Fortu i ministra Mandića i o drugim trenutnim projektima te planovima razvoja firmi kojima su na čelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.