SARAJEVO

Sjećanje na šestero mališana koji su ubijeni na sankanju

Položeno cvijeće na spomen-obilježje

A. T.

22.1.2019

Na današnji dan prije 25 godina tri minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja usmrtile su šestero djece na sankanju u Bosanskoj ulici kod broja 4 na Alipašinom Polju.   

Toga dana živote su izgubili Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Admir Subašić (1985.), Danijel Jurenić (1983.), Indira Brković (1982.) i Nermin Rizvanović (1981.), dok je šestero djece bilo ranjeno.

Članovi porodica ubijene djece, delegacije Općine Novi Grad i Grada Sarajeva, te predstavnici brojnih udruženja danas su položili cvijeće na spomen-obilježje te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast najmlađim žrtvama rata.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -  1995. Fikret Grabovica istaknuo je da je na ovom mjestu započeo jedan od stravičnih zločina tokom opsade grada.

- Međunarodna zajednica je to nijemo posmatrala, taj krvavi pir, Miloševića, Karadžića i njihovih ubica. Tokom opsade ubijeno je 1.601 dijete. Međutim, tragično je da još nikada niko nije odgovarao za ovaj zločin. Pravosudne institucije BiH nikada nisu istražile nijedan zločin počinjen tokom opsade grada i samim tim Tužilaštvo BiH nikada nije podignuo niti jednu optužnicu – rekao je Grabovica, uputivši poruku Tužilaštvu da konačno prekine s pravosudnom opsadom grada te da krene s kažnjavanjem ubica.

Grabovica ističe, ukoliko se to ne desi u narednom periodu, onda će poduzeti neke druge radnje kako bi se problem s kažnjavanjem zločinaca konačno pomjerio s mrtve tačke.

- Rane roditelja su i dalje otvorene i ne postoji ništa što ih može izliječiti. Ali postoje stvari koje mogu ublažiti te rane. A to je ovo okupljanje, kultura sjećanja, jer na ovaj način čuvamo uspomenu na ubijenu djecu, čuvamo istinu od zaborava. Kažnjavanje ubica naše djece bila bi dodatna satisfakcija – rekao je Grabovica.

Nihad Aličković, predstavnik „Anti Dejton“ pokreta, također je prisustvovao obilježavanju te tom prilikom kazao da su, osim postojećeg spomen-obilježja, postavili dodatnu ploču s imenima i prezimenima ubijene djece.

- Napravili smo to na molbu roditelja. Sada pozivam nadležne institucije koje se bave zaštitom i očuvanjem spomen-obilježja da povedu računa o održavanju. Ova ploča jučer je bila crna. Čistili smo je i ribali satima. Mislim da se tome definitivno mora dati puno veći značaj te da na ovom mjestu trebaju svaki put biti djeca, posebno djeca uzrasta kojeg su bila i ubijena djeca - rekao je Aličković.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić također je odala počast ubijenoj djeci, kazavši da su neki od ubijenih bili njeni vršnjaci koji bi danas bili odrasli ljudi i koji bi možda držali neke ljepše govore.

- Ne mogu ni zamisliti ni tugu ni patnju porodica kako je kada izgubite dijete. Narod i društvo koje ne pamte svoju prošlost ne zaslužuju niti se mogu nadati budućnosti. Moramo se sjećati svega šta se dešavalo i moramo se sjećati da smo bili svjedoci pokušaja da se uništi jedna država – rekla je Brčić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.