SAOBRAĆAJ

Na području Kantona Sarajevo: Radari na 19 lokacija vrebaju vozače

Najviše prekršaja u protekloj godini zabilježeno u Rakovici

Grafički prikaz radara postavljenih duž saobraćajnice od Baščaršije do Ilidže

Piše: A. TABAK – A. ŠAHINOVIĆ

22.1.2019

Na području Kantona Sarajevo 11 radara svakodnevno 24 sata dnevno snima i evidentira prekoračenja dozvoljene brzine te prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu. Samo u 2018. godini zabilježeno je 37.467 prekršajnih prijava zbog prekoračenja brzine, dok je broj prekršaja u 2017. bio 35.131. Kazali su nam to u Jedinici za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova KS, istaknuvši da je najviše prekršaja te vrste zabilježeno u Rakovici. 

Proširen sistem

Željko Klisura, komandir Jedinice za saobraćaj, rekao nam je da se uređaji za automatsko registriranje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine te prolaska kroz crveno svijetlo koriste još od 2007. godine te da su u proteklom periodu taj sistem dodatno proširili. 

Klisura: Prate se neregistrirana i strana vozila. Arhiv

- Prvi uređaj bio je kod RTV doma, a poslije su postavljeni i kod Kampusa u ulici Zmaja od Bosne. Zatim smo imali radare na Stupu, u Binježevu. Prošle godine smo proširili taj sistem tako da je dodatno postavljeno osam novih kućišta te su kupljena još tri nova radarska uređaja. Sada imamo 19 kućišta i 11 uređaja – rekao je Klisura.

Što se tiče novih radara, Klisura ističe da je jedan postavljen u ulici Terezije kod Osnovne škole “Vojislav Skarić”, potom u Zvorničkoj ulici kod stadiona Grbavica.

- Dva uređaja postavljena su na Socijalnom, dok su Nedžarići pokriveni u oba pravca. Stup nije bio pokriven, tačnije put Ilidža - Sarajevo, pa smo i taj dio pokrili. Na brzoj cesti u Blažuju stacionirana su dva kućišta i tu će biti prebačene kamere s autoputa.


Prostorije u kojem policijski službenici evidentiraju fotozapise

U narednom periodu namjeravamo da kućišta instaliramo i na Hrasničkoj cesti prema Hrasnici, na Putu života i u Drinskoj ulici – rekao je Klisura, istaknuvši da, od novih postavljenih kućišta, tri još nisu u funkciji.

Strane tablice

Za praćenje neregistriranih automobila i vozila sa stranim tablicama postavljene su dvije kamere, jedna na autoputu, a druga u ulici Kurta Šorka. U narednom periodu prioritet je postavljanje 15 kamera na sve izlaze iz grada. Osim radarom, Jedinica za saobraćaj raspolaže i sa pet ručnih radara koji imaju isti zapis kao i stacionirani radar i zna se tačno ko je počinilac prekršaja, a što je najbitnije, s ovim uređajima može se raditi i noću.

Uloženo milion maraka

Klisura je kazao da je skoro milion maraka uloženo u uređaje i opremu te da je znatno poboljšana sigurnost u saobraćaju.

- Sada možete nadzirati određenu ulicu 24 sata dnevno, što nije bilo moguće sa policijom. Bez obzira na to je li policajac na terenu ili neko drugi, nema šanse da može pokriti cijeli teren. Sada je drugačije, postoji materijalni dokaz, fotografija... – rekao je Klisura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.