SARAJEVO

Usvojen novi zakon, ukinuti paušali od 580 KM zastupnicima u Skupštini KS

T. Saletović

Piše: A. T.

23.1.2019

16:17

Nakon višesatne i burne rasprave na sjednici Skupštine KS danas je usvojen Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, kojim je ukinut paušal profesionalnim zastupnicima od 580 KM. Zamjerke su najviše imali zastupnici Kluba SDA, koji su tražili da se, uz ukidanje paušala, smanje i plaće ministrima za 300 KM. S obzirom na to da taj njihov zaključak većina zastupnika nije usvojila, bili su suzdržani tokom glasanja. 

Tako je sa 22 glasa "za" i osam suzdržanih donesen novi Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KS.

Premijer KS Edin Forto je, nakon usvajanja, kazao da je riječ o revolucionarnom trenutku te zahvalio zastupnicima na konstruktivnoj raspravi.

15:51

Tokom pauze na sjednici Skupštine KS predsjedavajući Elmedin Konaković kazao je da će danas SDA odugovlačiti koliko god može da ne bi došli do izvještaja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ZOI 84, Zakona o porijeklu imovine... 

- Ne vjerujem da ćemo danas uspjeti to razmatrati, pogotovo ta preduzeća Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Poljoprivredno dobro "Butmir", ZOI 84, u kojima ima puno kriminala. Danas nećemo stići sve obraditi, ali kažem vam, sjedit ćemo u ovoj sali dok se svi skupštinski izvještaji ne prihvate, jer je to prošla Vlada sakrila. Pred izbore, da se ne bi iznijela istina o radu, preduzeća su sakrila izvještaje, nije ih dala na raspravu Skupštini KS, sve su ih povukli. Ali, evo, došao je dan polaganja računa. U Kliničkom centru imamo posebno konkretne stvari, o broju usluga, o ljudima koji gore nedostaju, o onome što Zavod finansira mnogo većom tranšom nego do sada, a usluga je lošija. O Poljoprivrednom dobru "Butmir" imamo puno koruptivnih informacija o bivšem menadžmentu. Zanima nas šta je novi direktor radio i pitat ćemo ga – rekao je Konaković.

Konaković ističe da je izvještaj ZOI 84 bio kap razlaza sa SDA.

- Imam svaku marku utroška sredstava. Više od 2 miliona KM iz budžeta dobije ZOI. To je firma koja dobiva skoro polovinu svog prihoda. Ne postoji nijedna slična firma koja tako dobiva, čak ni GRAS, ni ViK. Ne dobivaju ni četvrtinu, a ova dobiva pola. To je preduzeće koje bi trebalo puniti budžet.

15:36

U toku je pauza na sjednici Skupštine KS, nakon koje se očekuje glasanje o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama organa vlasti KS.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić istakla je da postoji pravni osnov za donošenje zakona o plaćama i naknadama organima vlasti u KS.

- Ono što je najviše problematizirano u raspravi je upravo ukidanje paušala, odnosno dodatne naknade koju imaju profesionalni zastupnici. Ja neću ulaziti u to je li bilo moralno ili ne. Bilo je zakonski, ljudi su imali pravo to da primaju tako da niko nema pravo da im spočitava moralnost. Međutim, primanje naknade u vidu paušala za nešto za šta već imaju plaću je potpuno nelogično – rekla je Brčić.

Šef Kluba SDP-a Igor Stojanović kazao je da je u KS na ovoj sjednici javnost imala priliku vidjeti jednu borbu nove parlamentarne većine koja želi da ukine povlastice političarima.

- Ovo je prvi takav korak i sasvim je jasno ko je iz ove većine ispao da bi se ovo desilo. Ovdje je početak promjene stanja u političkom životu BiH, početak ukidanja određenih beneficija. Nelogično je da za jedan posao političar dobiva dvije plaće i ova većina želi to ukinuti – rekao je Stojanović.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Zvonko Marić kazao je da će njihov klub podržati ovaj zakon te da su imali dovoljno vremena da razmotre neke stvari.

- Moram reći da sam posramljen da smo se ovoliko vremena bavili sobom pored gorućih problema koji se tiču građana, a koje bi mi trebali rješavati. Podržavam ideju ukoliko treba mijenjati nešto kada je riječ o plaćama Vlade, ali ne podržavam odugovlačenje da se definitivno izjasnimo o tom zakonu – rekao je Marić.

Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke, istakla je da će usvajanje ovog zakona biti jedan veliki pomak te da će oni dati podršku ovom prijedlogu, koji je, prema njihovom mišljenju, opravdan.

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković kazao je da je trenutno oko 30 profesionalnih zastupnika u KS, te da će ukidanjem paušala ušteda na godišnjem nivou biti 250.000 KM.

- Očekivali smo da će SDA razvući sve koliko god to bude mogla da se ova i naredna tačka ne desi, a pogotovo da se ne dese izvještaji o radu preduzeća. Ovo što smo danas slušali je jeftini populizam, odugovlačenje od pet sati jer SDA neće da se odrekne svojih paušala. Ono što podržavam jeste da naši profesionalci u Domu naroda također ne bi trebali primati paušal i biti ravnopravni s nama – rekao je Konaković.

S druge strane, Mahir Dević (SDA) istakao je da će biti suzdržani tokom glasanja jer njihovi zaključci nisu prihvaćeni.

14:00

Jasmina Bišćević-Tokić, zastupnica SDA, oštro je reagirala na izlaganje Vibora Handžića, koji je tokom svog izlaganja kazao da je nelogično da zastupnici primaju plaću i paušal.  

Bišćević-Tokić je kazala Handžiću da im ne drži pridike te da smanji tenzije. Nakon što joj je predsjedavajući Konaković kazao da ona ne radi njegov posao, zastupnica Bišćević-Tokić potom je zamolila predsjedavajućeg da radi svoj posao kako treba.

Handžić se potom izvinio zastupnici Bišćević-Tokić što je uznemirio njegov ton.

13:35

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, na kojoj se razmatra ukidanje paušala zastupnicima.  

Aljoša Čampara, zastupnik SDA, istaknuo je da podržavaju prijedlog da se ukinu paušali ukoliko to želi većina, ali da imaju određene uvjete.

- Bilo bi korektno i moralno da se napravi prijedlog da se i vama iz Vlade smanje plaće. Mi ćemo podržati da se smanje paušali ako će se smanjiti i plaće ministrima. Stoga, predlažem da se Vladi smanji plaća za iznos jedne osnovice, to je oko 315 KM. Tako bi ta ušteda bila mnogo veća – rekao je Čampara.

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija istaknula je da je ovo jedan pozitivan primjer kako se trebaju odnositi izabrani zvaničnici prema građanima koji su ih izabrali.

Pojedinici zastupnici bili su mišljenja da se taj novac preusmjeri na Roditeljsku kuću.

Igor Stojanović, šef Kluba SDP-a, kazao je da više zastupnici neće po dva osnova dobivati novac i to je razlog ukidanja paušala.

- Ne mogu se složiti da mi trebamo gladati na Vladu i ostale. Ali se slažem da bi se trebala razmotriti Vlada i napraviti i tu smanjenje – rekao je Stojanović i istakao kako mu je drago da je SDA spremna podržati ovaj prijedlog.

Mirza Čelik (SDA) je istakao da oni nisu za to da ostanu paušali, ali da iste benefite trebaju imati zastupnici u Skupštini i u Domu naroda.

Predsjedavajući Elmedin Konaković predložio je da donesu zaključak kojim zadužuju delegate u Domu naroda da pokrenu inicijativu ukidanja paušala profesionalnim zastupnicima bez obzira iz kojeg grada dolazili.

Jasna Duraković kazala je da je za usvajanje zakona te da nema ništa protiv.

- Slažem se s tim zaključkom, ali mislim da to Skupština ne može naložiti Domu naroda da to primijeni. Mi nemamo te ovlasti. Kada je u pitanju Roditeljska kuća, treba pomoći, ali premijer Fadil Novalić je u više navrata spominjao tu kuću gdje je javno obećao da će se to riješiti. To obećanje nije održao, kao i niz drugih drugih. Čak ni nakon donatorske večere nije ništa riješeno iako je on obećao da će se taj problem sistemski riješiti. Zato ne treba toga oslobađati Federaciju BiH – rekla je Duraković.

Mahir Dević (SDA) pokušao je stati u odbranu premijera Novalića, istaknuvši da nema potrebe da se prozivaju neke stranke i premijer.

12:20

Zastupnici Skupštine KS trenutno razmatraju Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo. Premijer KS Edin Forto predložio je da se zastupnicima ukine paušal u izosu od 580 KM.

Zastupnik Damir Nikšić (SDP) pitao je gdje će biti usmjeren novac kada se ukinu paušali i kolika će biti ušteda, dok je zastupnicu Smiljanu Viteškić zanimalo je li ovaj zakon u skladu sa državnim zakonom o plaćama.

Fahrudin Pecikoza (NBL) je istakao da mu je neprijatno što su dovedeni u situaciju da sami sebe kažnjavaju.

- Potpuno je neprirodno da sami sebi smanjujemo paušal. Ja svoj paušal dijelim i pomažem drugima – rekao je Pecikoza.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je da je ušteda oko milion maraka ukoliko se ukinu paušali.

- Vrlo časno je i pošteno da za rad budemo nagrađeni plaćom, a ne dodatnom naknadom. Na Prijelog ovog zakona pozitivno mišljenje dao je i Ured za zakonodavstvo. Pravno nema nikakvih smetnji – rekla je Brčić.

11:30

U okviru zastupničkih pitanja i inicijativa, zastupnica SBB- Jasna Duraković ukazala je na problem porasta broja vrana u našem gradu, posebno u naseljima Dobrinja, Otoka i Grbavica te je predložila da se angažiraju Lovačka društva koja će reducirati taj broj.

Durakovć je kazala da su vrane postale veliki problem za građane KS, posebno iz razloga što su agresivne i što se vrlo brzo razmnožavaju.

- Postaju problem, kao što je to bilo i sa psima lutalicama. Dešava se da napadaju građane, naročito u vrijeme parenja- rekla je Duraković.

Također je kazala kako se s ovim problemom suočava i nekoliko gradova u Hrvatskoj ali da su taj problem riješili uništavanjem gnijezda vrana. 

Duraković je predložila da nadležni organi počnu raditi s lovačkim društvima na odstrelu ovih ptica te da je to najbolje završiti tokom zime kada vranama nije sezona gniježđenja.

10:40

Na početku sjednice predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković istakao je da je CIK na sjednici održanoj 10. januara donio odluku o prestanku mandata zastupnicima Mirvadu Kuriću iz stranke SBB i Edinu Forti iz Naše stranke.

Stoga, mandat je dodijeljen sljedećim kandidatima s lista ovih stranaka Bilseni Šahman (SBB) i Elvisu Vreti (Naša Stranka). Nakon toga oni su položili svečanu zakletvu.

10:10

Očekuje se početak treće redovne sjednice Skupštine KS.

Poslanici će na današnjoj sjednici razmatrati, između ostalog, Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u KS, kao i Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu sjednice naći će se izvještaji o poslovanju za 2017. godinu 14 kantonalnih preduzeća, a to su Televizija Kantona Sarajevo, GRAS, „Vodovod i kanalizacija“, „Rad“, „Pokop“, „Tržnice-pijace“, „Toplane“, „Sarajevogas“, „Park“, „Sarajevo-šume“, „Skenderija“, „ZOI 84“, „Veterinarska stanica“, „Poljoprivredno dobro Butmir“, te izvještaji o radu i finansijskom poslovanju 14 zdravstvenih ustanova u KS, a to su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Psihijatrijska bolnica, Apoteke Sarajevo, Dom zdravlja KS, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za medicinu rada, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova, Zavodazdravstvenog osiguranja.

Na sjednici će se također naći i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2017. godinu šest ustanova iz oblasti kulture, a to su Javna ustanova MES, Kamerni teatar 55, Historijski arhiv, Muzej "Alija Izetbegović", Centar za kulturu i Muzej Sarajeva.

Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2017. godinu te izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći također će biti razmatrani danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.