SPUS Reakcija 13 studentskih asocijacija na nelegalne izbore

Studenti žele predsjednika koji nije povezan sa politikom

Mi, kao predstavnici 13 asocijacija koji su napustili izbornu sjednicu Skupštine, poslali smo zahtjev svim nadležnim organima Univerziteta i u Kantonu, rekao je Cvrk

D. BAŠIĆ

Studenti poslali svoje primjedbe i nadležnima u Rektoratu


Nakon što je 5. juna 2018. godine istekao mandat cijelom rukovodstvu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), studentske organizacije koja bi trebala štititi interese skoro 40.000 studenata Unvierziteta u Sarajevu, tek su prije nekoliko dana održani, kako mnogi navode, nelegalni izbori.   

Dugo godina  

Na mjesto predsjednika imenovan je Hamza Vahid el-Din te njegov potpredsjednik Bakir Sijerčić, a to je izazvalo oštre reakcije studenata, članova asocijacija većine fakulteta. Protukandidat El-Dinu je bila Adla Mulić, koja je ranije za naš list kazala kako je konačno bilo vrijeme da studenti imaju pravo na izbor, što nisu imali dugo godina.

- Sjednicu je 13 matičnih vijeća napustilo. To čini nelegitimnim novo rukovodstvo. Kao kandidat, dokazat ću na sve moguće pravne načine da je sjednica bila nelegalna - kazala je za naš list Mulić.

Kako bi saznali daljnje korake studentskih asocijacija, kontaktirali smo i Mahira Cvrka, predsjednik Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka “Spona”.

- Mi, kao predstavnici 13 asocijacija, koji su napustili izbornu sjednicu Skupštine, poslali smo zahtjev svim nadležnim organima Univerziteta i u Kantonu kad je riječ o održavanju nelegalne sjednice Skupštine. Primjedbu na nelegalan izbor poslali smo i Izbornoj komisiji Studentskog parlameta. Sada čekamo odgovore na to - kazao je Cvrk.

Dva mandata

Čelnici SPUS-a, inače, u posljednja dva mandata bili su Haris Zahiragić i Merim Serdarević. Zahiragić je istaknuti omladinac u Stranci demokratske akcije, a i Serdarević je učestvovao u predizbornim kampanjama te stranke. Studenti su očekivali da će na ovim izborima dobiti rukovodstvo koje nema veze sa politikom i koje će se snažnije boriti za njihove interese. Smatraju, međutim, da su ponovo dobili, i to nelegalnim izborima, predsjednika bliskog Zahiragiću i Serdareviću.

Ne odustaju od borbe

Cvrk je kazao da ne planiraju odustati od svoje borbe za legalne izbore i za promjene u SPUS-u.

- Izdali smo obavještenje za studente da se ne brinu te da smo i dalje tu za njih. Borimo se za prava svih nas - kazao je Cvrk, dodavši kako smatra da bi se ovo sve trebalo završiti pozitivnim ishodom.

NA VRH

Podijeli članak na