SPUS

Studenti žele predsjednika koji nije povezan sa politikom

Mi, kao predstavnici 13 asocijacija koji su napustili izbornu sjednicu Skupštine, poslali smo zahtjev svim nadležnim organima Univerziteta i u Kantonu, rekao je Cvrk

Studenti poslali svoje primjedbe i nadležnima u Rektoratu

Piše: D. BAŠIĆ

24.1.2019

Nakon što je 5. juna 2018. godine istekao mandat cijelom rukovodstvu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), studentske organizacije koja bi trebala štititi interese skoro 40.000 studenata Unvierziteta u Sarajevu, tek su prije nekoliko dana održani, kako mnogi navode, nelegalni izbori.   

Dugo godina  

Na mjesto predsjednika imenovan je Hamza Vahid el-Din te njegov potpredsjednik Bakir Sijerčić, a to je izazvalo oštre reakcije studenata, članova asocijacija većine fakulteta. Protukandidat El-Dinu je bila Adla Mulić, koja je ranije za naš list kazala kako je konačno bilo vrijeme da studenti imaju pravo na izbor, što nisu imali dugo godina.

- Sjednicu je 13 matičnih vijeća napustilo. To čini nelegitimnim novo rukovodstvo. Kao kandidat, dokazat ću na sve moguće pravne načine da je sjednica bila nelegalna - kazala je za naš list Mulić.

Kako bi saznali daljnje korake studentskih asocijacija, kontaktirali smo i Mahira Cvrka, predsjednik Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka “Spona”.

- Mi, kao predstavnici 13 asocijacija, koji su napustili izbornu sjednicu Skupštine, poslali smo zahtjev svim nadležnim organima Univerziteta i u Kantonu kad je riječ o održavanju nelegalne sjednice Skupštine. Primjedbu na nelegalan izbor poslali smo i Izbornoj komisiji Studentskog parlameta. Sada čekamo odgovore na to - kazao je Cvrk.

Dva mandata

Čelnici SPUS-a, inače, u posljednja dva mandata bili su Haris Zahiragić i Merim Serdarević. Zahiragić je istaknuti omladinac u Stranci demokratske akcije, a i Serdarević je učestvovao u predizbornim kampanjama te stranke. Studenti su očekivali da će na ovim izborima dobiti rukovodstvo koje nema veze sa politikom i koje će se snažnije boriti za njihove interese. Smatraju, međutim, da su ponovo dobili, i to nelegalnim izborima, predsjednika bliskog Zahiragiću i Serdareviću.

Ne odustaju od borbe

Cvrk je kazao da ne planiraju odustati od svoje borbe za legalne izbore i za promjene u SPUS-u.

- Izdali smo obavještenje za studente da se ne brinu te da smo i dalje tu za njih. Borimo se za prava svih nas - kazao je Cvrk, dodavši kako smatra da bi se ovo sve trebalo završiti pozitivnim ishodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.