SARAJEVO Na Fakultetu političkih nauka

Počeo Memorijalni šahovski turnir "Dr. Nijaz Duraković"

Među učesnicima ličnosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje

Fu. M.
27.01.2019 14:42

Memorijalni šahovski turnir "Dr. Nijaz Duraković" održava se danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

- Nama je izuzetna čast da se ovaj turnir održava. Drago mi je i da javnost prepoznaje značaj ovakvog turnira. Sve je više mladih koji se uključuju u igranje šaha. Ovo postaje tradicionalni šahovski turnir. Moj otac je zaista bio veliki vizionar i to je, naravno, razlog više da se ovaj turnir opečati i postane značajan za ovaj grad – kazala je na otvaranju turnira Jasna Duraković, kćerka rahmetli profesora Nijaza Durakovića.

O liku i djelu profesora Durakovića govorio je i profesor s Fakulteta političkih nauka Suad Kurtćehajić.

- Nijaz Duraković je jako volio šah. Osim toga, napravio je dvije briljantne karijere, onu profesorsku i političku. On je u 21. godini završio na ovom fakultetu Odsjek sociologije, u 25. godini je magistrirao, u 30 postao docent. Sa 37 bio je profesor doktor. Politički je djelovao u najsudbonosnijem vremenu za našu zemlju - istakao je Kurtćehajić.

Organizatori turnira osigurali su pehare za trojicu prvoplasiranih, ali i druge nagrade za najuspješnije takmičare.

Organizatori su Šahovski klub "Sarajevo" i Fakultet političkih nauka, a na turniru će snage odmjeriti nekoliko značajnih ličnosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje. Sudije turnira su Emin Kemura (internacionalni sudija) i Zlatko Miladinović (nacionalni sudija).

NA VRH