PROJEKTI

U planu nabavka kombija na plin i istraživanje podzemnih hodnika

Srednja bijambarska pećina zatvorena zbog hibernacije šišmiša

Bijeg iz zagađenog zraka na Trebević

S. OBRADOVIĆ

27.1.2019

Posjeta zaštićenim područjima u zimskim mjesecima svake godine bilježi rast. Bijambare i Trebević su najposjećeniji, dok Vrelo Bosne i Skakavac bilježe manje posjeta. 

Zimski ambijent

Stručni saradnik za promociju i marketing JU “Zaštićena prirodna područja KS” Mustafa Zvizdić kazao je da je zimski ambijent jedinstven doživljaj za posjetioce.

- Veoma su zainteresirani za Bijambare, izuzetne prirodne vrijednosti, za šetnje i boravak u ovoj oazi kisika. Trenutno je Srednja bijambarska pećina zatvorena zbog hibernacije šišmiša u zimskim mjesecima, ali bit će otvorena početkom aprila – rekao je Zvizdić.

Speleološka zbirka

Kroz projekt Evropske unije „Adriaticaves“ u ovoj godini planiraju i novi koncept turističke ponude u segmentu speleološkog turizma.

Kako nam je kazao direktor Osman Delić, ovim projektom planirani su postavljanje speleološke zbirke na Bijambarama, uređenje pristupne staze do Gornje bijambarske pećine, uvođenje LED rasvjete, nabavka ekološkog vozila, to jest kombija na plin, i istraživanje novih podzemnih hodnika.

- Postoje indicije da ima još neotkrivenih dijelova hodnika pećina, posebno u Srednjoj bijambarskoj pećini. Zbog toga, ove godine ćemo organizirati speleološka društva i otvoriti speleološku školu da obučavamo mlade speleologe istraživačkom radu – kazao je Delić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.