UŠTEDE

Zbog nedostatka novca u domovima zdravlja bit će manje pretraga

Morat ćemo praviti uštede kroz restrikciju ciljanih pregleda, rekao Husić

Dom zdravlja „Vrazova“: Šta su pokazale analize

Piše: A. TABAK

29.1.2019

Osim što posljednjih dana Sarajlije imaju problema s nedostatkom određenih reagensa, zbog čega ne mogu uraditi osnovne laboratorijske pretrage, u narednom periodu bit će i srezan broj pretraga. Kako je kazao direktor Doma zdravlja Fuad Husić, morat će napraviti određene restrikcije i uštede jer će im Zavod zdravstvenog osiguranja KS smanjiti troškove u iznosu od 5.800.000 KM.   

Medicinsko osoblje 

Husić je istakao da su nakon analiza uočili da 75 posto pretraga nije bilo potrebno te će ponovo s ljekarima porodične medicine, ali i ostalim medicinskim osobljem, imati konsultacije o smanjenju troškova.

- Morat ćemo praviti uštede kroz restrikciju ciljanih pregleda. Doktor će morati razmisliti šta treba pacijent uraditi od analiza nakon uzimanja anamneze svih ostalih pregleda. Ako je u pitanju upala, onda ćemo tražiti CRP, a ako je nešto kontrolno, nećemo tri do četiri puta raditi HDL, koji je najskuplji. To se po svjetskim standardima radi dva puta, a neko traži svaki mjesec i za tim nema potrebe – rekao je Husić.

Prvi kvartal

Problem s nedostatkom pojedinih reagensa, kaže Husić, riješit će se u prvom kvartalu ove godine. Ističe da pacijenti imaju pravo u privatnim laboratorijima uraditi nalaze, a troškovi će biti refundirani putem ZZO KS. Kako kaže, trenutno je mala količina reagensa, koja može trajati samo nekoliko dana.

Sofić: Što manje ovakvih situacija

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić kazala je da će učiniti sve da se situacija popravi što se tiče nedostatka reagensa i da takvih situacija bude što manje.

- Tri godine pacijenti su imali mogućnost da refundiraju sredstva od ZZO KS za usluge koje nisu mogli obaviti u zdravstvenim ustanova te nema razloga da se i dalje ne nastavi ta praksa. To se odnosi na pacijente koji su obuhvaćeni osnovnim paketom zdravstvene usluge – rekla je Sofić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.