BAŠČARŠIJA

Posljednji užar zatvorio radnju

Mladi gube interes za stare zanate

Zapečaćena 22. oktobra prošle godine. A. S.

A. S.

30.1.2019

Stari zanati uvijek su bili zaštitni znak Baščaršije, međutim, sve više zanatskih radnji se zatvara. Posljednja u nizu užarska radnja, vlasnika Džemala Kurahovića, koja je tvrdoglavo odolijevala vremenu i novitetima, zapečaćena je 22. oktobra 2018. godine. Radnja je zatvorena, a užar Džemal tu više i ne dolazi. Ne javlja se ni na telefonske pozive.

Minimalne kirije

U Info pres-centru Općine Stari Grad kazali su nam da u radnju niko ne dolazi nešto više od mjesec. Prema informacijama koje oni imaju, porodica Kurahović je odlučila iznajmiti prostor.

- Zainteresiranih će sigurno biti s obzirom na to da se radi o veoma privlačnoj lokaciji – kazali su u Info pres-centru.

Kurahovića smo pokušali kontaktirati i putem Udruženja zanatlija KS, ali budući da nije bio član, nemaju informacija o posljednjem užaru.

S druge strane, zatvaranje starih zanatskih radnji za Udruženje nije ništa novo i kažu da je postalo teško održati ovu prepoznatljivu sarajevsku tradiciju.

Vijećnik u Starom Gradu Seid Škaljić tvrdi da Općina čini sve što je u njenim mogućnostima kako bi kontinuirano pomagala zanatlijama.

- Kirije su smanjene na minimum, tako da su sada na nivou cijena poslovnih prostora u prigradskim naseljima, ako ne i manje. Općina ovdje čak ide na vlastitu štetu jer ostaje bez velikih budžetskih sredstava koja bi dobila od izdavanja ovih prostora – kazao je Škaljić.

Gube interes

Ono što Škaljić vidi kao problem jeste kulturološka promjena. Mladi gube interes za stare zanate.

- Ne vide budućnost u nastavku ove tradicije. Oni koji čak i završe zanate, često odlaze van granica naše zemlje jer se njihove vještine više cijene negdje drugo. Ovdje, nažalost, ne vide mogućnost da napreduju – dodao je Škaljić.

Propala inicijativa

- Prije nekoliko godina na Općinskom vijeću je predstavljena inicijativa da se pomogne zanatlijama. Zamisao je bila da se njihovi radovi poklanjaju prilikom zvaničnih posjeta vijećnika, čime bi se na neki način i promovirali kao turistička ponuda grada. Nažalost, nije postojalo dovoljno interesa da ova inicijativa zaživi – kazao je Škaljić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.