SARAJEVO

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Zadruga"

Planirano saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka, istraga se nastavlja

Optužnica sadrži više od 3.500 stranica. Arhiv

M.Aš.

1.2.2019

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS u predmetu "Zadruga" protiv 32 osobe i četiri firme. Podsjećamo, "Avaz" je prije deset dana najavio da je Tužilaštvo završilo istragu i spremilo optužnicu u ovom predmetu. 

Zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca optuženi su Enisa Đalić, Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Leading“ i „Eslider“, posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić te Selver Geko i njegova firma „Anadi“ i Adnan Karahasan i firma „Simp-company“ koje su obavljale knjigovodstvene poslove za agencije. Adnan Karahasan ujedno je optužen i kao odgovorna osoba firme „Hromadžić-company“.

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su Milan Bralović i Maja Bralović-Smith kao odgovorne osobe fime „Mibral“, Saliha Dervišević i Fahrudin Dervišević kao odgovorne osobe OD „Obnova“, Hadis Kustura i Ali Kadrić kao odgovorne osobe firme „MHS“, Nihad Bilić kao odgovorna osoba firme “Best&Team“, Alija Velagić kao odgovorna osoba firme „Social net“, Gabrijel Delić kao odgovorna osoba firme „Deling“, Senad Biberović kao odgovorna osoba firme „Elmax-inžinjering“, Omar Lačević kao odgovorna osoba firme „Sikra Security“, Alija Gadžo i Ejub Fako kao odgovorne osobe firme „ANS DRIVE“, Hajrudin Vlajčić kao odgovorna osoba „GPD „DRINA“, Dubravka Vukadin kao odgovorna osoba firme „Infosoft“, Zijad Okanović i Melika Nezirovac kao odgovorne osobe Udruženja vjeroučitelja Sarajevo, Danijel Burazorović kao odgovorna osoba firme „H&T Tehnika“ i Azra Fajić kao odogovorna osoba „PRO.MED.CS.a.s.

Prema navodima iz optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi „oprala“ oko 50 miliona maraka.

Optužnica sadrži više od 3.500 stranica, predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, planirano je saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka.  

Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUP-om KS, Poreznom upravom Federacije BiH i Finansijsko-obavještajnim odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.