SARAJEVO

Održana komemoracija povodom smrti profesora Zdravka Grebe

Sahrana će biti održana danas na groblju Bare u 14.30

Fuad MUSTAFIĆ

1.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

FOTO: T. Saletović

U prepunoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je održana komemoracija povodom smrti istaknutog profesora Zdravka Grebe.

Porodica, kolege, prijatelji, studenti, ali i brojni drugi građani prisjetili su se ogromnog doprinosa koji je profesor Grebo ostavio iza sebe, kako Univerzitetu u Sarajevu tako i cjelokupnom bh. društvu

- Ako postoji nešto što može pružiti utjehu u ovim teškim trenucima, onda je to možda izuzetna akademska i građanska zaostavština našeg profesora emeritusa, dr. Zdravka Grebe. Uvjeren sam da će se mladi univerzitetski nastavnici i istraživači, kojima je bio mentor, u svom radu voditi vizijom i progresivnim idejama svog profesora. Uvjeren sam da će misli i djela omiljenog profesora ostati vodilja u postupanju i životu studentima brojnih generacija Pravnog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu - izjavio je prilikom svog obraćanja Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Profesorica Jasminka Gradaščević-Sijerčić također se prisjetila života i rada profesora Grebe, istakavši da je iza njega ostala velika praznina.

- Naš profesor Grebo nije više fizički s nama, ali u našim glavama ostaju sjećanja na njega. Otišao je gospodin, a iza svega, veliki čovjek. Prazninu koja ostaje njegovim odlaskom bit će teško nadoknaditi. Odgojio je brojne generacije mladih pravnika - istakla je profesorica Gradaščević-Sijerčić.

O svom druženju s profesorom Grebom, na današnjoj komemoraciji govorio je poznati bh. reditelj Haris Pašović.

- Kada je počela opsada grada Sarajeva, radio je u Studiju 99, poslije rata borio se za pravo i pravdu, bio je elitni intelektualac. Istovremeno, bio je ozbiljan i duhovit, raja i autoritet, a cijenili su ga i pristalice i protivnici - rekao je Pašović.

Sahrana profesoru emeritusu Zdravku Grebi bit će održana danas na groblju Bare u 14.30.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.