REAKCIJE

Samir Turković favorizirao KCUS

Zbog značke na reveru politička bolnica pretvorena u štedionicu na teret pacijenata, rekla Srna-Bajramović

A. TABAK

1.2.2019

Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, kojim upravlja Samir Turković (SDA) i koji raspolaže sa 400 miliona KM, naišao je na negativne kritike zastupnika Skupštine KS, koji su ga, kako ističu, usvojili samo iz razloga da se ne uspore daljnji procesi. Brojne su zamjerke na Turkovićev plan. Između ostalog, zastupnici su mu zamjerili što je Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ umanjio 5.000.000 KM uprkos tome što je ova ustanova značajno povećala broj usluga pacijentima, a više novca je dao Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Zbog ovog i drugih problema, uskoro bi mogao uslijediti rebalans plana ZZO-a. 

Stub zdravstva

Najviše zamjerki imao je zastupnik Zvonko Marić (SBB), koji je istakao kako je primarna zdravstvena zaštita stub zdravstva, ali da je u ovom slučaju favorizirana tercijarna, za koju je izdvojeno oko 176 miliona KM, a da te usluge pruža KCUS.

- Daleko manje novca, oko 92 miliona KM, izdvaja se za primarnu zaštitu. Međutim, ovdje se vidi ko se forsira i ko je u menadžmentu Kliničkog centra. Iako je u KCUS-u smanjen obim poslova i broj uposlenika, dato im je 136 miliona KM, što znači da je favoriziran. A Općoj bolnici, u kojoj je povećan broj usluga, dodijeljeno je samo 26 miliona KM. To su nedopustive stvari ako želimo reformu zdravstva – rekao je Marić naglasivši kako će učiniti sve da se radikalno promijeni namjena tih sredstava.

Dugi niz godina, kako tvrdi Marić, ovaj zavod, koji raspolaže sa 400 miliona KM, nikome nije podnosio račune jer je direktor Samir Turković 2012. godine zabranio Nadzornom odboru pristup svim papirima.

Osim toga, Marić navodi da Turković nije raspisivao tendere za koje je bilo previđeno 5,5 miliona KM te da je na taj način prekršio zakon.

Zastupnica Segmedina Srna–Bajramović (SDP) ističe da im pacijenti stalno sugeriraju kako kvantitet, a još manje kvalitet zdravstvenih usluga nije srazmjeran iznosu novca koji oni uplaćuju u fond.

Broj usluga

- Kada neko poveća tranšu za 20 posto, a smanji broj usluga za isto toliko, onda je jasno kako se ne radi o uspješnom menadžmentu u zdravstvu, nego o neodgovornom pristupu koji ima samo jednu ulogu, da zbog značke na reveru političku bolnicu pretvori u štedionicu na teret pacijenata. Koliko smo duboko u problemu, pokazuje to da su građani u 2017. godini platili privatnom zdravstvu više od 80 miliona KM jer nisu imali usluge u javnom zdravstvu – rekla je Srna-Bajramović.

Marjanović: Zavod u službi građana

Da su potrebne korekcije na finansijskom planu ZZO KS smatra i Damir Marjanović, zastupnik Naše stranke, te da Zavod treba biti usmjeren u pravcu u kojem treba da bude, u službi građana

- Kao građanin imam zamjerki. Puno se odvaja od moje plaće za zdravstveno osiguranje, a bojim se da, kada dođem u poziciju da ga koristimo, ne dobijemo ni mali dio onoga što smo odvajali i mislim da se to mora promijeniti – rekao je Marjanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.