CENTAR

Park kod BKC-a nazvati po heroini Jeleni Vitas

Tu inicijativu s državnog nivoa prebacili smo na lokalni pošto imamo podršku i države i Kantona da se taj park kod BKC-a zove po ovoj heroini, rekao je Haljevac

A. TABAK

3.2.2019

Nakon što je prošle godine poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut uputio inicijativu da se jedna od gradskih ulica, vrtić, škola ili neka kulturna institucija nazove po Jeleni Vitas, heroini iz Drugog svjetskog rata, Klub vijećnika SBB-a u Općinskom vijeću Centar također želi podnijeti inicijativu da se park kod Bosanskog kulturnog centra (BKC) nazove po njoj.

Državni nivo

To nam je potvrdio vijećnik u OV Centar Sulejman Haljevac Memo (SBB) istakavši da su dobili podršku Kantonalne komisije za kulturu i sport da se jedan park u općini Centar može zvati po Jeleni Vitas te da su oni taj park pronašli kod BKC-a. 

- Sada ćemo uputiti tu inicijativu u ime Kluba SBB-a u Vijeću. Tu inicijativu s državnog nivoa prebacili smo na lokalni jer imamo podršku i države i Kantona da se taj park kod BKC-a zove po ovoj heroini, učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), koju su okupacijske snage uhapsile 1943. godine zbog antifašističkih aktivnosti. Vitas je inače bila zarobljena sedam mjeseci u podrumu u blizini tog parka – rekao je Haljevac.  


Slikarske radionice

S obzirom na to da je Općina Centar, prema njegovim riječima, za dvije godine napravila 12 ciciban igrališta, Haljevac ističe da je njihova naredna inicijativa da se tokom vikenda u ovim parkovima organiziraju zabavne, edukativne i slikarske radionice koje će privući djecu iz svih dijelova grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.