KUCZ Ekipe Civilne zaštite na terenu i prate stanje

Samir Džihić: Ako kiša nastavi padati ovim intenzitetom, doći će do izlijevanja rijeka

Nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra nanijelo je manju štetu Sarajevu

A.T.
03.02.2019 12:11

Samir Džihić

Foto: Avaz

Nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra nanijelo je manju štetu našem gradu. 

U pojedinim dijelovima grada došlo je i do obaranja stabala, zbog čega su intervenirale i ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ). Direktor KUCZ-a Samir Džihić kazao je za „Avaz“ da je nekoliko stabala bilo srušeno te da su njihovi operativci 24 sata na terenu. 

- Nisu u pripravnosti, već su na terenu. Rade na uklanjanju oborenih stabala. Što se tiče većih rijeka, poput Bosne, Željeznice i Zujevine, one se nalaze u svojim koritima i trenutno ne prijeti opasnost od izlijevanja. Ako se nastavi ovaj trend padavina, onda će vjerovatno u Sarajevskom polju doći do njihovog razlijevanja. Prtijeti opasnost od manjih rijeka i bujičnih potoka u Pazariću, odnosno Tarčinu. Naše snage su tu već na terenu i ispumpavaju vodu. Nema ugroženih stanovnika, što je najbitnije. Bile su manje štete na individualnim objektima zbog stabala koja su pala i koja su uklonjena tako da je sada saobraćaj normaliziran – rekao je Džihić.

Ističe da su njihove ekipe uklanjale stabla na Vrelu Bosne i na Trebeviću.

- Gdje god smo mogli, stigli smo i uključili smo naše službe civilne zaštite kao što je „Park“. Pravovremeno smo djelovali. Jutros smo uklonili i jedno stablo većih gabarita na Dobrinji – rekao je Džihić, istaknuvši da je trenutno sve sanirano i da prate stanje na terenu.

Oglasi

NA VRH