KUCZ

Samir Džihić: Ako kiša nastavi padati ovim intenzitetom, doći će do izlijevanja rijeka

Nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra nanijelo je manju štetu Sarajevu

Samir Džihić. Avaz

A.T.

3.2.2019

Nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra nanijelo je manju štetu našem gradu. 

U pojedinim dijelovima grada došlo je i do obaranja stabala, zbog čega su intervenirale i ekipe Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ). Direktor KUCZ-a Samir Džihić kazao je za „Avaz“ da je nekoliko stabala bilo srušeno te da su njihovi operativci 24 sata na terenu. 

- Nisu u pripravnosti, već su na terenu. Rade na uklanjanju oborenih stabala. Što se tiče većih rijeka, poput Bosne, Željeznice i Zujevine, one se nalaze u svojim koritima i trenutno ne prijeti opasnost od izlijevanja. Ako se nastavi ovaj trend padavina, onda će vjerovatno u Sarajevskom polju doći do njihovog razlijevanja. Prtijeti opasnost od manjih rijeka i bujičnih potoka u Pazariću, odnosno Tarčinu. Naše snage su tu već na terenu i ispumpavaju vodu. Nema ugroženih stanovnika, što je najbitnije. Bile su manje štete na individualnim objektima zbog stabala koja su pala i koja su uklonjena tako da je sada saobraćaj normaliziran – rekao je Džihić.

Ističe da su njihove ekipe uklanjale stabla na Vrelu Bosne i na Trebeviću.

- Gdje god smo mogli, stigli smo i uključili smo naše službe civilne zaštite kao što je „Park“. Pravovremeno smo djelovali. Jutros smo uklonili i jedno stablo većih gabarita na Dobrinji – rekao je Džihić, istaknuvši da je trenutno sve sanirano i da prate stanje na terenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.