SARAJEVO

Odsjeku za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice dodijeljen certifikat za kvalitet

Vanjska kontrola kvaliteta rada našeg laboratorija potvrđena na najvišem nivou

Certifikat "Caesar". Arhiv

A.T.

8.2.2019

Mreža koja prati ispitivanje rezistencije mikroorganizama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije dodijelila je Odsjeku za mikrobiološku dijagnostiku Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" certifikat "Caesar". Ovim certifikatom se laboratoriju Opće bolnice potvrđuje kvalitetan rad, za ispitivanja rezistencije mikroorganizama.

Prim. dr. Sead Jažić, šef Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi, pojašnjava da Opća bolnica od 2017. učestvuje u praćenju rezistencije mikroorganizama u "Caesar" mreži, koja pokriva centralnu Aziju i istočnu Evropu. Inače, u rad ovog projekta su uključeni: "National Institute for Public Health", "Environment", "The Netherlands", "World Healt Organization Europe", "UK NEQUAS", "Public Health England" i ESCMID.

Svake godine mikrobiološkim laboratorijima, članicama ove mreže, dostavljaju se različiti, nepoznati sojevi mikroorganizama zbog provjere tačnosti identifikacije mikroorganizama, kao vanjska kontrola rada laboratorija.

- Nakon identifikacije mikroorganizama, radi se rezistencija na tražene antibiotike, odgovara se na postavljena pitanja i rezultati se šalju elektronskim putem u sjedište "Caesar" mreže. Slijede analiza i provjera tačnosti, vrši se ocjena i evaluacija obavljene identifikacije, za što se dobiva certifikat za uspješnu vanjsku kontrolu - kaže prim. dr. Jažić.

Dodaje da je ovo i vanjska kontrola kvaliteta rada našeg laboratorija potvrđena na najvišem nivou, što pokazuju i potpisi na certifikatu najkompetentnijih stručnjaka iz ove oblasti.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.