RAZGOVOR

Na Brusu će se graditi stanica policije, a na Hreši vatrogasni dom

Na Brusu će u staničnom odjeljenju najvjerovatnije od avgusta biti zaposleno 10 policajaca, kazao Gašanović

Gašanović: 6.000 KM za stipendije đacima

N. GAZIVODA

8.2.2019


Načelnik općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović kazao je za „Dnevni avaz“ da su usvojili budžet za ovu godinu u iznosu od 1.950.000 KM. Planirana su sredstva za pomoć najugroženijim kategorijama, a 350.000 maraka je kredit Grada Istočno Sarajevo za dvije velike investicije. 

 Kapitalni projekti 

U planu su, kaže Gašanović, i kapitalni projekti. Prvi je izgradnja zgrade stanice policije na Brusu, na Trebeviću, a drugi izgradnja prostorija vatrogasnog doma na Hreši.  

- Oba objekta su nam potrebna iz bezbjedonosnih razloga. Imamo razvijenu drvnu industriju i dosta šume te nam je vatrogasni dom neophodan. Trebalo bi da bude otvoren na proljeće, a zaposlit ćemo pet vatrogasaca, koji su već na obuci. Na Brusu će u staničnom odjeljenju najvjerovatnije od avgusta biti zaposleno 10 policajaca. Obezbijeđeni su sredstva i sve dozvole, izabran je i izvođač, samo se čeka da vremenske prilike budu dobre pa da krenemo s radovima – kazao je Gašanović.

U planu je i asfaltiranje tri lokalna puta na području Hreše i Vučije Luke i postavljanje jedne ulične rasvjete.

Načelnik Istočnog Starog Grada je rekao da će nastaviti s izdvajanje sredstava za stipendije, za koje je planirano oko 6.000 KM, dodavši da učestvuju i u kupovini karata za prijevoz učenika koji idu u škole van njihove općine.


 Područne škole

- Na našoj opštini ima oko 1.200 stanovnika, veliki broj je starijih i socijalno ugroženih pa svake godine za pomoć njima izdvajamo 70 do 80 hiljada maraka. Imamo dvije područne škole, jedna je na Vučijoj Luci, a druga na Hreši, i obje pomažemo za ogrjev – potvrdio je načelnik.

 Industrijska zona Bulozi 

Za razvoj općine važna je izgradnja industrijske zone na Bulozima. Kako nam je kazao Gašanović, za ovaj dugoročni projekt prave regulacioni plan i pripremaju dokumentaciju. Spremni su i da podrže infrastrukturom privrednike koji na njihovoj općini žele ulagati u turizam.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.