SARAJEVO

Misterija ostaje: I dalje nije poznato kako i zašto je nastala rupa u Velikom parku

Ispitivanje i sanacija planirani tek u aprilu, eventualno maju

Pukotina široka dva, a duboka devet metara

A. T.

9.2.2019

Ispitivanje i sanacija rupe koja se u Velikom parku otvorila krajem prošle godine planirano je tek u aprilu, eventualno maju. Potvrdili su nam to iz Općine Centar istakavši kako se, prema mišljenju stručnjaka, radovi ne mogu realizirati prije poboljšanja vremenskih uvjeta.

Prolom tla

Kazali su da je Općina pokrenula proceduru za izbor stručne firme koja će pratiti ponašanje tla na ovoj lokaciji u naredna dva do tri mjeseca te da je vrijednost ovih usluga oko 3.200 KM.

- U toku je priprema sporazuma sa Zavodom za zaštitu kulturnog i historijskog naslijeđa KS kojim će se odrediti daljnje aktivnosti na ispitivanju i sanaciji proloma tla. Sporazum će se moći zaključiti tek po usvajanju budžeta Općine Centar za 2019. godinu jer se, prema odluci o privremenom finansiranju, nisu mogla predvidjeti sredstva za ovu namjenu – kazali su iz Općine.

Fuad Babić, član Tima za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta koji je formirala Općina, kazao nam je da je rupa trenutno u mirovanju te da nema pomaka.

Istraživački radovi

- Široka je dva metra i duboka devet metara. Međutim, misterija u svemu tome je gdje je ta zemlja otišla. Mi to ne vidimo uopće. Istraživački radovi će pokazati zašto je rupa nastala i kako – rekao je Babić.

Na pitanje postoji li opasnost od daljeg obrušavanja zemljišta, Babić nam je kazao da se kod takvih stvari nikad ne zna.

Na potezu Općina

Babić nam je kazao da je u saradnji s profesorom Zlatkom Langofom napravio projektni zadatak koji su dostavili Općini Centar. Istakao je kako je sada Općina na potezu da napravi ugovor s potencijalnim izvođačem radova za geološko-mehaničke istraživačke radove


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.