SARAJEVO

Ambasada Katara obilježila Dan sporta

N.C.

12.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Nacionalni praznik države Katar, Dan sporta, koji se obilježava drugog utorka u februaru, obilježen je u Sarajevu prigodnim programom u organizaciji ambasade ove zemlje u Sarajevu.

Ambasador, Sultan bin Ali el-Kater (Al-Khater), tom prilikom je na druženju sa djecom u sarajevskoj osnovnoj školi „Avdo Smailović“ u Buća Potoku, podijelio simbolične poklone učenicima.

Zatim se pridružio svom timu uposlenika ambasade u fudbalskoj prijateljskoj utakmici protiv učenika.

- Djeco, znanje vam je najvažnije. Pozivam vas da što više učite. Znanje vas oslobađa, a bez njega ne možete nigdje uspjeti. Vrijeme ćete najbolje iskoristiti tako što ćete učiti – rekao je El-Kater okupljenim učenicima.

Generalno, Kataranima je sport izuzetno bitan a poznato je da će biti domaćini svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine.

Bili su domaćini Azijskog fudbalskog prvenstva (AFC) 2015. godine, najvišeg fudbalskog takmičenja na reprezentativnom nivou za područje Azije, koji se održava svake četvrte godine.

Ove godine se AFC održavao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 5. januara do 1. februara, a Katar je osvojio prvo mjesto, uprkos činjenici da su fudbaleri ove reprezentacije nastupali pod vrlo teškim uslovima samo za njih. Naime, zbog aktuelne i nerazumne 19-mjesečne blokade Kraljevine Saudijske Arabije (KSA), Egipta, UAE i Bahreina koju su nametnuli Kataru, katarski tim je igrao sve utakmice pod neprijateljskom atmosferom s tribina.

Osim što je zemlja domaćin zabranila dolazak navijača iz Katara u UAE na AFC prvenstvo, donijeli su zakon da će bilo kakva podrška reprezentaciji Katara biti sankcionisana s kaznom zatvora od tri do 15 godina. I pored svega toga, katarska reprezentacija nije primila nijedan gol, osim u finalu kada su pobjedili Japan sa 3:1.

I u drugim sportovima Katarani postižu dobre rezultate. Mutaz Esa Baršim (Essa Barshim) je azijski rekorder u skoku uvis i osvajač zlatne medalje na Svjetskom atletskom šampionatu u Londonu 2017. godine. U rukometu su prvaci Azije a u posljednja tri Azijska Kupa, 2014., 2016. i 2018. godine Kataranin Naser el-Atijah (Nasser Al-Attiyah) je aktuelni reli prvak utrke „Dakar“.

A koliko ozbiljno ulažu u sport, dokaz je „Aspire Academy“, mali sportski grad pored Dohe, osnovan 2004. godine sa ciljem da se pronađu i razviju najbolji mladi katarski sportisti, kao i da im se obezbijedi kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje.

Pod svježim dojmom osvajanja Azijskog kupa i sa jakim sentimentom prema sportu, katarska ambasada u Bosni i Hercegovini je sa zadovoljstvom obilježila svoj praznik sa našim učenicima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.