ALARMANTNO

Više od 150 tona životinjskog otpada mjesečno završi u glavnom gradu

Zatražio sam da nam se dostavi registar firmi koje odlažu na deponiji i koliko im se naplaćuje, rekao je Marić

Stanovnici okolnih naselja tvrde da se otpad na deponiju ne odlaže onako kako bi trebalo

A. TABAK

14.2.2019


Iako su stanovnici Mjesne zajednice Zabrđe i okolnih naselja u Novom Gradu u više navrata protestirali tražeći da se riješi problem deponije u Smiljevićima, stanje se, nažalost, nije popravilo. Šta više!

Vruće pitanje

To nam je potvrdio i predsjednik Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša Skupštine Kantona Sarajevo Zvonko Marić (SBB), naglasivši da je stanje na deponiji alarmantno te da se na ovoj lokaciji otpad ne odlaže prema propisima i standardima.

- Na tematskoj sjednici Komisije prije nekoliko dana otvorili smo ovo vrlo vruće pitanje. Došao sam do podataka da se tu odlaže animalni otpad čak iz nekih firmi iz cijele države. Na deponiji se dešava haos, mnogo je promašaja nadležnih, javašluka i nesnalaženja – rekao je Marić.

Istaknuo je da se taj animalni otpad pretvara u ekološku bombu, koja ljeti, osim što zagađuje zrak, uzrokuje i neugodne mirise.

- Kako je moguće da se u glavni grad to dovozi i da se otvaraju grobnice bez stručnog nadzora, bez ičega? Na toj deponiji se odlaže skoro 150 tona životinjskog otpada mjesečno. Zbog toga sam zatražio da nam se dostavi registar firmi koje odlažu na deponiji i koliko im se naplaćuje – rekao je Marić, naglasivši da je odlaganje ove vrste otpada prouzrokovalo i začepljenje svih filtera na prečistaču procijednih voda.

Da se stanje nije promijenilo nabolje, kazao nam je i predsjednik Mjesne zajenice Zabrđe Munir Gaković. Ističe da pročistač nikad nije stavljen u funkciju te je i dalje prisutan ogroman problem odlaganja animalnog otpada.

 Ogorčeni građani

Dok portparol preduzeća “Rad” Mirza Ramić tvrdi da se animalni otpad ne odlaže na samu deponiju, već u grobne jame, Gaković tvrdi drugačije.

- Mislim da se otpad ne odlaže onako kako tvrde iz “Rada”. Ja bih volio da nas pozovu pa da nam pokažu kako to rade. Građani su ogorčeni. Mnogo ljudi je ovdje oboljelo od karcinoma i raznih bolesti koje najčešće povezuju s deponijom – rekao je Gaković.


Podić: Ne postoji kontrola odlaganja

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcije” kazao je da ne postoji okvir kako deponija treba da radi te da je kantonalnom odlukom samo propisano kakve sve vrste otpada deponija treba da prima. 

- Ne postoji, međutim, kontrola odlaganja, jer se isto preduzeće koje prikuplja otpad, istovremeno brine o deponiji. Šta tačno završava na deponiji, ne zna se. Da li je gore završio kojekakav opasni otpad, to niko sa sigurnošću ne može reći – rekao je Podić.

Ističe da se zatvaranjem deponije problem ne bi mogao riješiti te da je potrebno njeno zbrinjavanje u potpunosti.

Filipović: Novi Grad mora da uradi svoj dio posla

Kako bi se problem odlaganja otpada sistemski riješio, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović kazao je da namjerava da razmotri postavljanje spalionice za animalni otpad u Prači.

- Prvo se, međutim, moraju riješiti imovinskopravni odnosi, kao i dokumentacija, s obzirom na to da se radi o drugom kantonu. Ovdje se treba sistemski pristupiti i ono osnovno što treba uraditi u Smiljevićima je separator procijednih voda. Ali, prije toga, Općina Novi Grad mora da uradi svoj dio posla, koji se odnosi na kanalizaciju. Njima je prebačeno 573.300 KM za rekonstrukciju i gradnju kanalizacione mreže na tom području – rekao je Filipović, istaknuvši da će nastojati da se u ovoj godini osnuje centar za upravljanje otpadom i da se odvoji od “Rada”.

Marić: Mnogo promašaja i javašluka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.