OPASNOSTI

Riskiraju život da ne bi platili tramvajsku kartu

To je problem jer gubimo prihode, kažu iz GRAS-a

Iako postoji pothodnik, pješaci i dalje trče preko glavne ulice

Piše: N. GAZIVODA – A. ŠAHINOVIĆ

14.2.2019

Građani koji na Stupu pretrčavaju glavnu saobraćajnicu na neadekvatnim mjestima svakodnevno riskiraju živote. Iako je prije pet godina otvoren pothodnik, koji je, između ostalog, izgrađen kako bi se povećala sigurnosti građana, mnogi ne mare za propise te prelaze ulicu mimo semafora i pješačkih prijelaza.

Kršenje propisa

Trenuci nepažnje i nesavjesnog ponašanja neodgovornih građana koji riskiraju svoj život i daju loš primjer ostalima može dovesti do saobraćajne nesreće.

Rade to da bi izbjegli kupiti tramvajske karte, a neki da bi uštedjeli vrijeme, jer je put pothodnikom nešto duži. Ekipa „Dnevnog avaza“ uvjerila se da ni loše vrijeme građane ne može spriječiti u kršenju propisa, pa i po snijegu radije trče preko ulice.

Direktor preduzeća GRAS Avdo Vatrić kazao nam je da su upoznati sa situacijom na Stupu.

- Delegirali smo problem Policijskoj upravi Ilidža, molili ih da izađu na teren, te da pišu kazne ili usmjeravaju ljude na potputnjak. To nam je stalan problem jer gubimo prihode, ali, što je važnije, ugrožavaju se ljudski životi. Također se bojim da će se neko garderobom zakačiti za tramvaj i pasti na šine – kazao je Vatrić.

Nervozni vozači

Prema njegovim riječima, ovo brine i vozače, koji su nervozni zbog stalnog izlijetanja pješaka na glavnu saobraćajnicu.

Kazne 40 maraka

Naša ekipa je za samo 10 minuta na „djelu“ zatekla više od 10 osoba. I gotovo svi su pretrčavali kako bi izbjegli plaćanje tramvajske karte. Iz MUP–a su nam kazali da kazna za prolazak pješaka na crvenom svjetlu iznosi 50 KM, a prelazak ceste mimo pješačkog prijelaza kažnjava se sa 40 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.