SAZNAJEMO Jusko ponovo pokrenuo projekat koji je u ladici stajao 10 godina

Gradi se centralno spomen-obilježje svim poginulim borcima i policajcima

Idejno rješenje koje je godinama stajalo u ladici potpuni promašaj

A. T.
15.02.2019 06:17

Lokacija na kojoj će se graditi spomen-obilježje

Centralno spomen-obilježje svim poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a bit će izgrađeno na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Starom Gradu. Potvrdio je to za „Avaz“ ministar za boračka pitanja Ismir Jusko, kazavši da je već razgovarao s načelnikom Starog Grada Ibrahimom Hadžibajrićem te da su usaglasili svoje stavove da spomen-obilježje bude na području ove općine.  

Javni poziv

Zahvaljujući ministru Jusku, nakon 10 godina čekanja, ponovo su ispočetka pokrenute sve aktivnosti koje se tiču izgradnje centralnog spomen-obilježja.

Jusko nam je kazao da je idejno rješenje koje je godinama stajalo u ladici potpuni promašaj te da ni čovjek koji ga je napravio u veoma kratkom roku nije bio zadovoljan.

- Koordinacija boračkih udruženja također je saglasna da bi bio promašaj da je spomen-obilježje napravljeno prema tom rješenju. Sada idemo sve ispočetka, a desna ruka u svemu ovome će nam biti Zavod za izgradnju KS na čelu s Mirzom Hulusićem – rekao je Jusko.

Ističe da u narednom periodu očekuje raspisivanje javnog poziva da bi dobili idejno rješenje kako bi spomen-obilježje trebalo izgledati.

Idejno rješenje

- Tek na osnovu idejnog rješenja mi ćemo imati procjenu koliko bi to moglo koštati. Ove godine sigurno neće moći biti izgrađeno spomen-obilježje jer budžetom nismo predvidjeli novac za te stvari. Ali najvažnije je da je nakon 10 godina čekanja sve aktivirano ispočetka – rekao je Jusko.

Podrška Vlade i Skupštine 

Ministar je kazao da neće stati na ovome i dozvoliti da dolazi do zastoja kao što je bilo ranije.

- Uvjeren sam da će i Vlada i Skupština KS dati punu podršku pri finansiranju izgradnje ovog spomen-obilježja – rekao je Jusko.

Komentari

NA VRH