TURISTIČKA ZAJEDNICA

Da bi objekt od 15 kvadrata vrijedio 292.500 KM, treba biti obložen dragim kamenjem

Očekujem od novog menadžmenta TZ da poduzme sve mjere da se ne isplati ovaj iznos ovom preduzeću i da se istraži odgovornost počinilaca, rekao Konaković

Turistički info-pult koji će koštati 292.500 KM gradi se na Baščaršiji

A. TABAK

19.2.2019

Da bi objekt od 15 kvadrata vrijedio 250.000 maraka bez PDV-a, a 292.500 KM uključujući i PDV, treba biti obložen dragim kamenjem. Kazala je ovo Mira Bakalović, sudski vještak građevinske struke, komentirajući na naš upit investiciju Turističke zajednice (TZ) KS u info-pult na Baščaršiji.  

Ključ u ruku

Javnost je, naime, posljednjih dana zgrožena činjenicom da je donedavni predsjednik Turističke zajednice Midhat Hubijar dao čak 292.500 maraka za izgradnju info-pulta od petnaestak kvadrata na Baščaršiji. Hubijar je putem tendera posao dao firmi „Dinalsa“, koja gradi ovaj objekt po principu „ključ u ruku“. Iako će objekt biti opremljen modernom tehnologijom, sa dva sistema grijanja, mnogi smatraju da je 250.000 ipak previše.

- Nemoguće je da toliko košta objekt od stakla i metalne konstrukcije obložen drvetom. Nema govora da je tolika cijena. To je drastično visoka cijena da i laik vidi. Ne morate biti nikakav stručnjak da znate da je to nemoguće. U Sarajevu su najluksuzniji objekti 3.000 KM po kvadratu – rekla je Bakalović.

Enormnu cijenu objekta komentirali su mnogi na društvenim mrežama, a među njima i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji se osvrnuo i na rad bivšeg direktora Hubijara.


Konaković je za „Avaz“ kazao da kiosk u centru grada ne može vrijediti 292.500 KM.

- Ovdje je riječ o klasičnoj korupciji i zloupotrebi položaja i kriminalu. Ja sam o kriminalu Midhata Hubijara upozoravao nekoliko godina. Čak sam iznenađen da svoju bahatost ipak nije mogao sakriti i nije mogao pretpostaviti da će ovakvi dokumenti doći u posjed javnosti. Očigledno je da oni nisu vjerovali da je moguće da ih neko nekad smijeni i pretrese ono što su radili – rekao je Konaković.

Ističe da će pomno pratiti situaciju te da očekuje od novog menadžmenta TZ da poduzme sve mjere da se ne isplati ovaj iznos ovom preduzeću i da se istraži odgovornost ovih počinilaca.

Krivi zaštitnici

- U narednih nekoliko dana bit će još informacija o tome šta je Hubijar u TZ radio. Nije ovdje kriv Hubijar, krivi su njegovi zaštitnici, načelnik Novog Grada koji ga u zvijezde ukiva, a dobro zna o kakvom je kadru i kandidatu riječ – rekao je Konaković.

Kontaktirali smo i aktuelnog čelnika Turističke zajednice Nermina Muzura, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Hubijar: Provodio sam Muzurov plan javnih nabavki

Donedavni direktor TZ Midhat Hubijar jučer je reagirao u javnosti kada je u pitanju izgradnja info-pulta, istakavši da je Turističko vijeće zajedno s tadašnjim predsjednikom Nerminom Muzurom usvojilo Plan javnih nabavki koji je usklađen sa finansijskim planom Turističke zajednice. Dodao je da je u okviru ovog plana za projekt izgradnje turističkog info-pulta planirano da se izdvoji 250.000 KM bez PDV-a.

- Po usvajanju oba plana, TZ na čelu s Muzurom, pokrenula je aktivnosti na izgradnji turističkog info-pulta. Izrađeno je idejno rješenje info-pulta koje je potom sa zahtjevom za izdavanje urbanističke saglasnosti predato u Općinu Stari Grad koja početkom 2018. godine izdaje urbanističku saglasnost tadašnjem direktoru TZ. Implementaciju oba plana morala je preuzeti nova uprava na čelu sa mnom. To uključuje i otvoreni postupak izgradnje turističkog info-pulta s već utvrđenim budžetom – navedeno je u Hubijarovoj reakciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.