ZDRAVSTVO

U domovima zdravlja još nema reagensa

Potrebno da se javna nabavka provede do kraja i tek tada se može očekivati stabilizacija stanja po pitanju reagensa, rekao Šarkić

Pritisak pacijenata u domovima zdravlja

A. T.

21.2.2019

Nedostatak pojedinih reagensa, zbog čega su građani uskraćeni uraditi osnovne laboratorijske pretrage, i dalje predstavlja problem pacijentima u ambulantama domova zdravlja.  

Deficit reagensa

To nam je potvrdio i portparol „Doma zdravlja KS“ Arman Šarkić istakavši kako interventnim nabavkama pokušavaju riješiti taj problem, ali samo privremeno.

- To ne traje, nažalost, dugo zbog pritiska pacijenata koji je s razlogom napravljen u posljednja dva-tri mjeseca, kada se javio problem s deficitom reagensa. Međutim, te interventne nabavke nisu trajno rješenje. Problem ostaje sve dok se ne privede kraju javna nabavka i dok se reagensi ne budu nabavili za tekuću godinu u onolikoj mjeri kolike su i potrebe laboratorijske službe – rekao je Šarkić.

Ističe da količine reagensa koje dobiju su nedovoljne te da mogu trajati samo nekoliko dana.

- To su interventne mjere koje služe kao premosnica, da se stanje ublaži. Ali, ukoliko to traje dva do tri dana, to je nedovoljno i ne može zadovoljiti potrebe na terenu i zahtjeve pacijenata – kazao je Šarkić.


Javna nabavka

Dodaje da je potrebno da se javna nabavka provede do kraja i da se tek tada može očekivati stabilizacija stanja po pitanju reagensa. Prema njegovim riječima, stanje, nažalost, još nije stabilizirano.

Refundiranje troškova

Pacijenti koji su u proteklom periodu zbog nedostatka reagensa u domovima zdravlja bili primorani da uslugu dobiju u privatnoj zdravstvenoj ustanovi mogu refundirati svoje troškove. Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim situacijama obavezan da od „Doma zdravlja KS“ pribavi potvrdu da određena usluga nije mogla biti pružena te da na osnovu nje vrši refundiranje nastalih troškova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.