ZANATI

Ostajemo bez dimnjačara

U KS trenutno radi samo dvadesetak dimnjačara, a većina ih odlazi u penziju

Postoje propisi o čišćenju dimnjaka, ali se ne poštuju

N. GAZIVODA

22.2.2019

Beneficirani staž

Predsjednik Udruženja dimnjačara KS Selim Ekmečić kazao nam je da je najveći problem zakonska regulativa, postoje propisi o čišćenju dimnjaka, ali se ne poštuju.

Usluge održavanja dimnjaka vrše po mizernim cijenama, za stambene zgrade po dimnjaku dvije KM, a za privatne kuće 25 maraka. Požalio nam se da na dimnjačare niko ne misli te da nemaju ni beneficirani radni staž iako je zanat opasan.

- Imamo mnogo posla, a nas je malo. Veliki broj polako stari i uskoro se nećemo moći penjati po krovovima, a država ne poduzima ništa da se profesija uredi i bude kako treba pa da možemo imati školovan kadar kojem bismo osigurali posao. Nije da nema interesiranja za poziv dimnjačara, ali je problem osigurati posao i zaradu – rekao je Ekmečić.

Midhat Grebić iz firme „Ekoterm“, koji putem Službe za zapošljavanje KS na oglasu traži dimnjačare, rekao nam je da, iako je objavio konkurs, zna da neće naći radnika.

Jedino rješenje

- Dimnjačare moram zaposliti jer dimnjačarska firma ne može postojati ako nema dva zaposlena. Ima škola u KS, smjer dimnjačar, ali mora biti najmanje 12 učenika da bi bio upisan razred, a to se još nije desilo. Jedino rješenje je da se vrši prekvalifikacija - kazao je Grebić.

Čišćenje neophodno 

S druge strane, dimnjaci su većinom stari i zapušteni i njihovo održavanje je neophodno. Anes Podić iz Udruženja „Eko akcija“ kazao je da se dimnjaci moraju održavati zbog povećanog zagađenja zraka, ali i da je bilo čak smrtnih slučajeva trovanja usljed izlaska ugljenmonoksida iz dimnjaka.

- Izuzetno je važno da je čist cjelokupan dimovod, solunar u peći i sam dimnjak. Nažalost, cijela ta oblast je kod nas loše regulirana, tako da se dimnjaci nikako ili slabo održavaju – potvrdio je Podić.

Brojke

25 maraka košta čišćenje dimnjaka u privatnoj kući

2 KM čišćenje dimnjaka u stambenim zgradama


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.