SARAJEVO Načelnik općine

Ejubović: Ukoliko se stanje s migrantima ne promijeni, formirat ćemo krizni štab u Hadžićima

Pozivamo nadležne institucije da urade svoj dio posla

Fena
22.02.2019 17:19

Hamdo Ejubović

Foto: Arhiv

Načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović najavio je na današnjoj konferenciji za medije da će se, ukoliko nadležne institucije ne promijene stanje na terenu kada je riječ o smještaju migranata, u toj općini sami organizirati i zaštititi te formirati krizni štab putem kojeg će upravljati krizom.

- Kriza neće upravljati nama. Ističem da mi želimo biti dio rješenja, a ne stvaranja problema - istaknuo je Ejubović na konferenciji organiziranoj povodom najavljenog dolaska kontingenta od 250 "problematičnih" migranata u bivšu kasarnu "Ušivak" Hadžići iz migracionih centara Unsko-sanskog kantona.

Prvi čovjek Općine ponovio je stavove koje je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojio zajednički kolegij Općinskog vijeća i općinskog načelnika te najavio moguće mjere koje će lokalna zajednica poduzeti u slučaju pogoršanja stanja na terenu.

- Još jednom pozivamo nadležne institucije da urade svoj dio posla. Ovo se odnosi prije svega na Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kao što migranti imaju svoja ljudska prava, tako i mi, građani Hadžića, imamo pravo na sigurnost - podvukao je Ejubović.

Naglasio je da na terenu posljedice migrantske krize trpe općine Bihać, Velika Kladuša i Hadžići te je pozvao državu da taj teret ravnomjerno rasporedi.

Iz Općine Hadžići su, također, poručili da nemaju ništa protiv dislokacije određenog broja migranata iz centara Unsko-sanskog kantona u Kanton Sarajevo radi pružanja bolje zdravstvene zaštite te boljih uvjeta smještaja i higijene, saopćeno je iz Pres-službe Općine Hadžići.

Komentari

NA VRH