SRAMOTNO

Nacionalni spomenik - ruglo

Neuređene staze, zaraslo šiblje, smeće...

Drvo koje se srušilo u rijeku niko ne odvozi

Piše: A. TABAK

23.2.2019

Zbog neredovnog i lošeg održavanja, Rimski most na Ilidži, koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, u katastrofalnom je stanju. Da za ovaj spomenik niko ne mari pokazuju neuređene staze, zaraslo šiblje i smeće koje je razbacano na sve strane. Tarik Stambolić, vijećnik Općinskog vijeća Ilidža smatra da je Općina dužna voditi brigu o ovom spomeniku te čistiti lokaciju na kojoj je izgrađen most.

 Precizirane lokacije

- Sramotno je da je jedan od nacionalnih spomenika BiH ovoliko zapušten. Rimski most postao je mjesto za okupljanje narkomana i tu se mogu sresti samo neka sumnjiva lica. Katastrofalno je stanje. Stablo je palo na most. Ogromne su količine smeća koje niko ne odvozi – rekao je Stambolić. 

On ističe da je komunalno preduzeće „Ilidža“ dužno održavati ovaj lokalitet kao i ostale površine na području Ilidže te da je s tim ciljem i osnovano.

Međutim, Adnan Cvijetić, direktor preduzeća „Ilidža“, koje ima 25 uposlenika, kazao nam je da oni imaju program rada s tačno preciziranim lokacijama koje održavaju.

- Nažalost, Rimski most nije u našoj nadležnosti. Veći dio javnih površina na Ilidži održava i preduzeće „Park“, jedan dio drži „Rad“, a jedan dio mi. Onaj dio koji oni nisu tretirali preuzelo je naše preduzeće – rekao je Cvijetić.

 Urbani dijelovi

Mirza Ramić, portparol „Rada“, istakao je da oni održavaju, tačnije čiste i peru, pretežno urbane dijelove Ilidže, ali tek po nalogu Općine.

- Mi nemamo potpisan ugovor s njima, niti obavezu da održavamo neke lokacije. Kada je u pitanju održavanje Rimskog mosta, mi nismo angažirani za taj dio – rekao je Ramić.

Također ni uposlenici „Parka“ ne čiste ovu lokaciju. To nam je potvrdila Aldijana Hamza, portparol ovog preduzeća, istakavši kako održavanje Rimskog mosta nikad nije ni bilo u njihovoj nadležnosti.


Ništa nije uloženo  

Ilidžanski vijećnik Samir Avdić kazao je da je više puta na sjednicama Vijeća inicirana izgradnja pješačke i biciklističke staze do mosta, rekonstrukcija kolovoza i osvjetljenje mosta, ali je načelnik to sve odbio.

- U zaštitu i promociju tog nacionalnog spomenika, kao i ostalih devet koji se nalaze na području Ilidže, ništa nije uloženo. Komunalno preduzeće „Ilidža“ je plaćeno iz budžeta za svaki pojedinačni posao koji radi. Tako bi za čišćenje prostora u blizini Rimskog mosta trebali dobiti nalog od Općine – rekao je Avdić.

Cvijetić: Nije u našoj nadležnosti

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.