SARAJEVO

Komesar Halilović očekuje od Vlade i Skupštine KS da se njegov rad ocijeni zadovoljavajućim

Smatra da je negativna ocjena Nezavisnog odbora, u najmanju ruku, zlonamjerna

Piše: B. CERIĆ

26.2.2019

S današnje konferencije - Avaz
S današnje konferencije - Avaz
S današnje konferencije - Avaz
S današnje konferencije - Avaz
S današnje konferencije - Avaz
+1

Na današnjoj konferenciji za medije policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović predstavljao je izvještaj o radu za 2018., zajedno s načelnicima sektora, jedinica i općinskih uprava. Istaknuo je da je najveći stepen smanjenja krivičnih djela registriran u oblasti imovinskih delikata, te da je 196 djela manje nego u prethodnoj godini.

Dodao je da je u 2018. registrirano 279 teških krađa motornih vozila, od toga su 74 vraćena vlasniku, te da je navedeni broj, u odnosu na 2017., smanjen za 152 otuđena vozila.

Između ostalog, istaknuo je da je na području KS bilo ukupno 9.958 saobraćajnih nesreća, u kojima je stradalo 805 osoba.

Komesar Halilović, odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od Vlade i Skupštine KS, kazao je da se njegov rad treba ocijeniti zadovoljavajućim.

Smatra da je negativna ocjena Nezavisnog odbora, u najmanju ruku, zlonamjerna te da ne predstavlja mišljenje šire javnosti.

Govoreći o negativnoj ocjeni Nezavisnog odbora i pitanju njegove smjene, Halilović je kazao da su njegovi saradnici pismom podrške policijskom komesaru već naveli šta misle o tome te da se i on pismeno izjasnio u vezi s tim.

- Radi se o Nezavisnom odboru, koji meni kao policijskom komesaru, dakle o odboru koji aktivno učestvuje nad radom policijskog komesara nikada nije dostavio niti jedan zapisnik. Nakon što je dokument dostavljen bio je zatamnjen, a sama činjenica da ja nisam imao priliku da vidim te zapisnike i da mi nije odobreno je zaista nevjerovatno. Oni postoje zbog policijskog komesara, a policijski komsar ne može vidjeti taj izvještaj. Kada je u pitanju sam izvještaj Nezavisnog odbora, pozitivne stvari su na pola stranice. Isto kao da je policijski komesar spavao. Očigledno je da je ovaj Nezavisni odbor dobio zadatak od nekoga da donese ovakvu odluku. Ova ocjena je skandalozna i sramotna i ne održava niti sa jednom činjenicom moj rad i rad Uprave policije. Ide se dotle da se spominje nešto iz 2016. godine, rad policijskog komesara i da sam ja predlagao nešto o prethodnom komesaru. Kakve to veze ima sa 2018. godinom. To pokazuje samo neznanje i loše namjere. O nezavisnosti neka govore samo oni. Nadam se da ću i ja dobiti priliku da iznesem svoje mišljenje pred Vladom - kazao je Halilović 

Načelnik Policijske uprave Stari Grad Safet Šabović, govoreći o podršci komesaru Haliloviću, a nakon što je Nezavisni odbor negativno ocijenio njegov rad, kazao je da on i većina njegovih kolega podržavaju Halilovića.

Istaknuo je da je jedan član Nezavisnog odbora želio da mu pomogne u zaposlenju sina.

- Jedan član Nezavisnog odbora je želio da mu "poguram" sina, a drugi je tražio da je prebacim iz Ministarstva u Upravu. Ja sam potpisao nalog, ali je to ministar odbio. Čak je i znao koje je mjesto. Svima sam rekao samo pravedno i pošteno. Moj drug, evo sjedi ovdje, zajedno smo ratovali, dijelili sobu. Njegov sin je bio kandidat i nije prošao. To valjda sve govori. Mi smo drugovi i dalje, nije me ni pitao da interveniram - navodi Halilović.

Dotakao se i Izvještaja o policajcima za slučaj Memić, za koji je kazao da je stiga pet dana prije apsolutne zastare.

- Pa ne možemo mi za pet dana napraviti ništa. Jedino prijeki sud da smo proveli. Unaprijeđen možeš biti i ako imaš ocjenu dobar. Pa čak i ako neko ima disciplinsku prijavu. Kada je slučaj Memić u pitanju suzdržavam se sve vrijeme od komentara. Porodica ima pravo da koristi sve metode. Vrijeme će pokazati sve. Ako je neko nešto uradio u predmetu Memić neka nas sve pohapse - rekao je Halilović, naglasivši da je njegova diskreditacija počela od momenta kada je dao izjavu u predmetu Memić za pojedine portale. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.