ISTOČNO SARAJEVO

Stotine djece čekaju svoje mjesto u vrtićima

Više od 150 djece čeka za upis u vrtić na Palama

Neophodno je proširiti kapacitete vrtića

N. GAZIVODA

27.2.2019

Više od 150 djece čeka na upis u vrtić na Palama. Potvrdila nam je to direktorica Dječijeg centra „Bubamara“ Slavka Brezo istaknuvši da su liste čekanja duge. U ostalim općinama Istočnog Sarajeva situacija je nešto bolja.

Proširiti kapacitet

- Bilo je priče da će Općina proširiti kapacitete i omogućiti veći broj upisanih. Ali još nemamo tačne informacije o tome – kazala je Brezo.

Direktorica privatnog vrtića „Cvrčak“ s Pala Ivana Savić potvrdila nam je da čak i kod njih postoje liste čekanja.

- Kapacitet vrtića je oko 100 djece, a imamo otprilike njih do 25 različitog uzrasta koji čekaju na upis – kazala je Savić.

Nema čekanja

Nešto drugačija situacija je u Istočnom Sarajevu. Naime, pedagog Vrtića „Patrijarh Pavle“ iz Istočnog Sarajeva Saška Aksić kazala nam je da imaju liste čekanja, ali nisu puno velike.

- Zavisi od grupe do grupe, u nekim grupama imamo i prazno jedno mjesto, dva, pa pokušavamo iskombinovati da obuhvatimo svu djecu – kazala je Aksić.


Pripreme djece za školu  

Direktorica Brezo je dodala da su prijave za Program pripreme djece pred polazak u školu završene. Prijavljeno je 75 polaznika koji će biti razvrstani u tri grupe, a kako nam je kazala Brezo, ukoliko se javi još neko dijete do 1. marta, kad program počinje, i ono će biti uključeno. Podsjećamo, radi se o djeci koja nisu bila obuhvaćena nijednim oblikom institucionalnog predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno nisu išla u vrtić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.