PROBLEMI

U Starom Gradu 330 napuštenih kuća!

Imovinskopravni odnosi kompliciraju situaciju

Napuštena kuća na Alifakovcu

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

3.3.2019

U općini Stari Grad nalazi se 330 napuštenih kuća. To je informacija koju je s građanima podijelio načelnik Ibrahim Hadžibajrić na sastanku u Mjesnoj zajednici Babića Bašča.

Građani zabrinuti

Problem napuštenih kuća opet je postalo jedno od ozbiljnih pitanja koje postavljaju stanovnici starogradske općine, a razlog je narušena sigurnosna situacija zbog velikog broja migranata. Naime, neki od njih utočište pronađu u napuštenim objektima.

Na jednu od kuća skrenula je pažnju Senija Dizdarević, koja stanuje u MZ Babića Bašča.

- Kuća je zaista u lošem stanju, opasnost je i za ljude i za vozila. Može se još više urušiti i oštetiti okolne kuće. Plašim se da neki ljudi ne razumiju koliko štete čine kada bacaju smeće u dvorište koje se nalazi ispred, a često se desi da neko zaustavi auto i izbaci pse ili mačke za koje ne želi više da se brineu. Nedavno je u kuću ušla i grupa migranata i morali smo zvati policiju. Plašimo se za sigurnost naše djece i porodica. S druge strane, ove građevine nisu sigurne ni za te jadne ljude – kazala je Dizdarević.

To su potvrdile i komšije koje su prisustvovale sastanku. Hadžibajrić je podsjetio da je problem napuštenih kuća nešto s čime se Općina dugo bori, te da je situacija iznimno komplicirana, što otežava poduzimanje daljnjih radnji.

 Imovinski odnosi

- Da bi se riješio problem svih 330 napuštenih kuća, trebalo bi puno novca, a Općina ga nema. Napravljena je lista od 63 kuće koje su najveća opasnost i pokušavamo naći rješenje. Međutim, imovinskopravni odnosi koče sve. Da je samo do Općine, bilo bi lako, ali nije – dodao je Hadžibajrić.

Za veliki broj kuća ne zna se ko je nasljednik, niti koliko nasljednika uopće ima, pojašnjava načelnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.