SARAJEVO

Počela obnova ulica Kovači i Ploče

Radovi će se izvoditi 120 dana

Radnici na terenu. J. Alibegović

A. S.

4.3.2019

Općina Stari Grad najavila je velike projekte u 2019. godini, a već je počela i s realizacijom nekih od njih. Posljednji u nizu je sanacija ulica Kovači i Ploča.

Najprometnija ulica

Radnici firme „Dinalsa“, koja je dobila ovaj posao na tenderu, danas su počeli sa uklanjanjem starih granitnih kocki. Planirano je da se sanira ulica na potezu od od Čekrčijine džamije do Muzeja Alije Izetbegovića u dužini od 515 metara, a rok za izvođenje radova je 120 dana.

Iz Općine kažu da je ulica Kovači prva u nizu onih koje planiraju sanirati jer je riječ o najprometnijoj starogradskoj ulici koja, preko ulice Ploče, povezuje padinska naselja sa Baščaršijom. Kako bi se očuvao stari izgled ovog dijela grada, kolovozni dio je također bio izgrađen od granitnih kocki. Međutim, zbog stalnog prolaska vozila, vode i povremenih bujuca koje su se stvarale zbog padavina, dolazilo je do ispiranja podloge i slijeganja ceste. Osim toga, zbog pomjeranja kocki, stvorile su se i brojne rupe koje predstavljaju opasnost za pješake.  

Čišćenje kocki

Uklonjene kocke će biti uskladištene dok se ne završi priprema podloge. Ukoliko bude potrebno, bit će zamijenjen i tamponski sloj u debljini od 40 centimetara. Neoštećene granitne kocke će se očistiti i pripremiti za ponovnu ugradnju.

Sredstva za sanaciju ulica Kovači i Ploče izdvojila je Općina Stari Grad iz ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 413.905,57 maraka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.