CIVILNA ZAŠTITA

Nedostaje 80 vatrogasaca

Na javni poziv mogu se prijaviti osobe do 25 godina sa završenom srednjom školom tehničkog smjera koje su psihofizički zdrave i sposobne, rekao Džihić

Hronični nedostatak kadra: Ove godine u penziju odlaze četiri vatrogasca

A. T.

6.3.2019

Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) jučer je raspisala javni poziv za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme jednog vatrogasca i jednog vatrogasca-vozača.

Položen ispit

Prema riječima direktora KUCZ-a Samira Džihića, na poziv, koji je otvoren 15 dana, mogu se prijaviti osobe do 25 godina sa završenom srednjom školom tehničkog smjera koje su psihofizički zdrave i sposobne. Također, bitno je da aplikanti nisu kažnjavani te da imaju položen ispit za vatrogasca.

Džihić ističe da je nakon četiri godine došlo do velikog iskoraka i napretka te da bivše vlade nisu imale sluha kada je u pitanju hronični nedostatak kadra u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici.

- Sadašnja Vlada imala je razumijevanja za naše probleme. Prema sistematizaciji o radnim mjestima, nama nedostaje blizu 80 ljudi, od toga najviše vatrogasaca. S obzirom na to da je 2017. godine osam ljudi otišlo u redovnu penziju, prošle godine četiri, dok će ove godine biti penzionisana još četiri radnika, obratio sam se Vladi. Tražio sam hitan prijem izvršilaca i udovoljeno nam je za početak s dva čovjeka – rekao je Džihić.

Operativni zadaci

Iako je na snazi moratorij, Džihić ističe da su u pitanju službe na koje se to ne odnosi jer se ne radi o prijemu administrativnih izvršilaca, već o operativnim radnicima.

Novi vatrogasci morat će proći doobuku

Po prijemu uposlenika, Džihić je kazao da će dva radnika koja budu primljena u radni odnos morati proći i doobuku.

- Ne možemo ljude odmah baciti u vatru. Oni će biti raspoređeni uz stare vatrogasce kako bi se upoznali s poslom. Potom će biti angažirani u stanicama gdje su procjenom ugroženosti od požara najpotrebniji, vjerovatno u stanicu Centar – rekao je Džihić.


Džihić: Hitan prijem izvršilaca

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.