ALARMANTNO Uposlenica „Doma zdravlja“ tvrdi da nema reagensa

Ne mogu više gledati šta se radi, pacijentima su ugroženi životi

Nedostaju ključni reagensi gdje bi se mogle prepoznati promjene na krvnim sudovima, tipa moždanog udara, infarkta, upozorava uposlenica „Doma zdravlja“

A. TABAK
09.03.2019 09:25

Dom zdravlja KS: Trenutno se ne mogu uraditi lipidi, transaminaze, urea, kreatinin...

Nedostatak reagensa u svim ambulantama „Doma zdravlja KS“ posljednjih mjeseci zadao je glavobolju građanima koji su primorani osnovne laboratorijske pretrage uraditi na nekoj od privatnih klinika. Iako su iz Ministarstva zdravstva kazali kako korisnici mogu refundirati troškove putem Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), u praksi je sasvim drugačije.  

Kontrola nalaza

U našu redakciju jučer se javila uposlenica „Doma zdravlja KS“ (ime poznato redakciji), koja nam je kazala da je morala progovoriti jer više ne može gledati to šta se radi građanima.

- U domovima zdravlja situacija je takva da reagensa još nema za sve analize. Nekad imate nešto uraditi, nekada nemate. Trenutno se ne mogu uraditi lipidi, transaminaze, urea, kreatinin... Nedostaju ključni reagensi gdje bi se mogle prepoznati promjene na krvnim sudovima, tipa moždanog udara, infarkta... Mnogima koji nemaju novca zbog toga je život ugrožen – upozorava uposlenica „Doma zdravlja“.

Dodaje da se jedna predoperativna priprema ne može nikako uraditi te da nijedan internista neće primiti pacijenta s djelimično urađenim nalazima. Iz tog razloga pacijenti su primorani polovinu pretraga uraditi privatno. Prema njenim riječima, nedostatak reagensa posebno predstavlja velik problem za pacijente koji idu na hemoterapije i koji stalno moraju kontrolirati nalaze.

- Svakog dana gledam ljude koji se vraćaju s djelimično urađenim nalazima. Hvataju se za glavu, posuđuju pare da bi otišli u privatni laboratorij. To su stvari koje ne možete da prešutite, barem ne ja, jer sam još čovjek – ogorčena je ova uposlenica.

Krvna slika

Dodaje da reagensa ima dovoljno jedino za analizu krvne slike, koja nije dovoljna da ljekar utvrdi šta je pacijentu.

Kada je u pitanju refundiranje odnosno povrat novca potrošenog za nalaze u privatnim klinikama, ona ističe da je procedura povrata novca takva da pacijent mora čekati na potvrdu iz „Doma zdravlja“ mjesec, a nakon toga treba se obratiti ZZO-u. Procedure čekanja na povrat novca su preduge, potrebno je mnogo papira, pa mnogi odustaju.

Kontaktirali smo i direktora „Doma zdravlja KS“ Fuada Husića, ali, kao i ministrica zdravstva Amela Sofić, nije odgovarao na telefonske pozive.

Ljekari ZZO-a daju mišljenje

Iz ZZO-a su nam kazali da bi se izvršila refundacija novca, potrebno je na protokol Zavoda, uz zahtjev za povrat sredstava, dostaviti original fiskalni račun sa specifikacijom, uputnicu iz javne zdravstvene ustanove o potrebi obavljanja analize i potvrdu da se analiza ne radi u njihovoj ustanovi kao i razlog nemogućnosti obavljanja. Na osnovu dokumentacije, kažu, ovlašteni ljekari u Zavodu daju mišljenje je li obavljanje analize bilo hitno i neophodno.

  • Husić: Direktor „Doma zdravlja“
    Husić: Direktor „Doma zdravlja“

Komentari

NA VRH