SARAJEVO

Misterija u Velikom parku: Stručnjaci s Građevinskog fakulteta istraživat će rupu

Snosit ćemo troškove jer ne želimo da sigurnost građana bude dovedena u pitanje, rekao Dacić

Piše: A. TABAK - E. PARLIĆ

8.3.2019

Rupa u Velikom parku - Avaz
Rupa u Velikom parku - Avaz
Rupa u Velikom parku - Avaz
Rupa u Velikom parku - Avaz
Rupa u Velikom parku - Avaz
+5

Istraživanje rupe duboke devet metara koja se pojavila u Velikom parku krajem prošle godine još nije počelo. Općina Centar je do sada samo odabrala firmu “Angermeier” za geodetsko osmatranje ponašanja tla.  

Troškovi izrade  

Iz ove Općine su nam kazali da je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa pokrenuo aktivnosti na izradi projekta sanacije tla na ovom lokalitetu te da je za tu uslugu angažirao Građevinski fakultet.  

- Troškove izrade projekta sanacije snosit će Zavod. Nakon što se okonča izrada projekta, znat će se vrijednost sanacionih radova koje će Općina finansirati preko Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa – kazali su iz Općine.  

Iako nije njihova obaveza, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Nervin Dacić kazao nam je da više nisu mogli čekati na Općinu Centar.  

Projekt sanacije  

- S obzirom na to da nam je sigurnost građana na prvom mjestu, u saradnji s ministrom za kulturu i sport Mirvadom Kurićem, ušli smo u realizaciju projekta i angažirali Građevinski fakultet da ispita zbog čega je nastao prolom i da se izradi projekt sanacije rupe. Snosit ćemo troškove jer ne želimo da sigurnost građana bude dovedena u pitanje – rekao je Dacić istakavši kako će istraživanje uskoro početi.  

Nakon što se okonča izrada projekta sanacije rupe, znat će se vrijednost sanacionih radova koje će Općina finansirati preko Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.