SRAMOTNO Građani ogorčeni zbog nedostatka reagensa u domovima zdravlja

Ne daju nam da se liječimo

Privatno smo uradili nalaze, novac nam nisu refundirali, rekla Luburić

Ž.T. A.T.
11.03.2019 06:35

Dom zdravlja Centar

Foto: Arhiv

Budući da u domovima zdravlja KS posljednjih mjeseci nedostaje ključnih reagensa, građani su prinuđeni osnovne laboratorijske pretrage plaćati u privatnim klinikama. 

Iako imaju pravo na refundiranje u Zavodu zdravstvenog osigranja, zbog kompliciranih procedura mnogi odustaju. O ovom problemu samo su pričali građani, a tek na posljednjoj sjednici reagirala je Vlada, dok Uprava „Doma zdravlja“ šuti. 

Ovo je grozno

Za sve ovo vrijeme najviše trpe pacijenti koji se svakodnevno vraćaju iz domova zdravlja s djelimično urađenim nalazima. Razočarenje i nevjericu nisu skrivali pacijenti koje smo jučer zatekli u Domu zdravlja „Vrazova“. 

 • Kijamet: Nema reagensa
  Kijamet: Nema reagensa

Almer Kijamet požalio nam se kako nije uspio uraditi pretrage, da su ga vratili iz DZ kazavši mu kako nema reagensa. 

 • Bezdrov: Zavod ne refundira
  Bezdrov: Zavod ne refundira

- Ne mogu vjerovati da još nema. Moja žena kad vadi nalaze, pola joj urade, a pola ne. Onda moramo ići privatno, nekad nam Zavod refundira, a nekad ne – rekao je Velid Bezdrov. 

 • Canović: Nema povrata novca
  Canović: Nema povrata novca

Da postoji još slučajeva gdje se ne prakticira povrat novca kazao nam je i Emin Canović, istakavši kako trudnoj ženi nisu htjeli iz Zavoda refundirati troškove jer nije imala potvrdu iz doma zdravlja. 

 • Konaković: Ovo je ponižavajuće
  Konaković: Ovo je ponižavajuće

Mehmed Konaković kaže kako je sramotno i poražavajuće da privatni zdravstveni sektor ima reagense, opremu, a da to javne ustanove nemaju.

 • Aljičević: Bijesna sam
  Aljičević: Bijesna sam

Ogorčena i izrevoltirana jučer pred DZ „Vrazova“ bila je i Amra Aljičević.

- Bijesna sam što nemamo reagense u javnim ustanovama pa moramo ići privatno. Ja sam vadila nalaze i ostali su mi neki koje nisam mogla izvaditi. Moj muž koji je operirao srce mora čekati da uradi pretrage. Ovo je grozno, ne daju da se liječimo – rekla je Aljičević. 

 • Gušo: Adekvatna usluga
  Gušo: Adekvatna usluga

Dervija Gušo smatra da bi se Vlada morala pobrinutu za reagense kako bi bolesni ljudi, a naročito djeca, mogli dobiti adekvatnu uslugu. 

 • Skejovic: Nemam novca
  Skejovic: Nemam novca

- Sramota za državu. Imam hepatitis B i već tri-četiri mjeseca ne mogu izvaditi nalaze. Moj prijatelj je operirao srčani zalizak i ne može da izvadi laboratorijske nalaze jer nema reagensa. A za privatne pretrage nemamo para jer smo penzioneri – kazao je Sead Skejović. 

 • Zornić: Nemamo izbora
  Zornić: Nemamo izbora

Rifad Zornić požalio nam se da je zbog anemije trebao uraditi kompletnu pretragu, ali da nije uspio.

- Moja supruga također je šećeraš i nemamo drugog izbora nego da idemo privatno vaditi krvnu sliku. Ovo je baš sramotno – rekao je Zornić. 

 • Luburić: Užas i katastrofa
  Luburić: Užas i katastrofa

I suprug Elizabete Luburić pokušao je uraditi krvnu sliku jer i on boluje od anemije. Međutim, kako nam je kazala Luburić, nedostajala su dva reagensa te je vraćen kući.

- Privatno smo uradili nalaze. Novac nam nisu refundirali. To je baš užas i katastrofa – rekla je Luburić. 

 • Bajrović: Pola godine radi nalaze
  Bajrović: Pola godine radi nalaze

Memsuda Bajrović tvrdi kako je i prije pola godine pokušala uraditi pretrage, ali bezuspješno. 

 • Muratović: To je nedopustivo
  Muratović: To je nedopustivo

- Uskoro bih trebala vaditi laboratorijske nalaze, vjerovatno ni ja neću moći. To je nedopustivo. Nisu to neke skupe stvari, to moramo imati u domovima zdravlja – zabrinuta je i Sadeta Muratović. 

 • Kihić: Životi su u pitanju
  Kihić: Životi su u pitanju

Razočarenje zbog problema s reagensima nije sakrivala ni Elvira Kihić.

  - Vadila sam neke nalaze i imala sam problema. Za neke stvari imaju novca, a za ove najvažnije nemaju. Životi su u pitanju - rekla je Kihić. 

Komentari

NA VRH