SARAJEVO

Garibija: Uvećavamo subvencije za grijanje sa 450 na 500 KM

Malik Garibija

Fena

11.3.2019

Kako je prošle sedmice i najavljeno, subvencije grijanja najugroženijim kategorijama u Kantonu Sarajevo uvećane su sa 90 na 100 KM mjesečno. Pravo na subvencioniranje grijanja trenutno ima oko 1.370 najugroženijih domaćinstava u Kantonu Sarajevo. 

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Malik Garibija ističe da se subvencije plaćaju za pet mjeseci grijne sezone, tačnije za novembar, decembar, januar, februar i mart, što za cijelu sezonu predstavlja uvećanje sa 450 na 500 KM.

Važno je reći i da će se uvećanje ovogodišnje subvencije primjenjivati retroaktivno na cijelu godinu, odnosno da će korisnici moći ostvariti subvenciju u novom iznosu za januar, februar i mart, saopćeno je iz Pre-službe KS.

- Cjelokupni resor se zasniva na paušalnim procjenama i tek ćemo sa jedinstvenim registrom korisnika moći imati osnovu za reformu zasnovanu na stvarnoj potrebi, međutim, ovdje je bilo prostora za brzo djelovanje jer se bez sumnje radi o najugroženijim porodicama sa najmanjim primanjima ili negdje čak potpuno bez primanja. Nažalost, svjedoci smo da nepravde ima mnogo i nećemo sve riješiti, ali nastojimo da radimo u korist umanjenja razlika i želimo najviše pomagati onima koji su najugroženiji. Kada pogledamo kakvi su uvjeti potrebni da bi se ova subvencija ostvarila, trebamo se postidjeti što kod nas uopće živi toliko ljudi sa tako malim primanjima - ističe Garibija.

Pravo na subvencioniranje imaju pojedinci i porodice čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze 70 KM, penzioneri koji žive sami i primaju manje od 160 KM, dvočlane porodice penzionera čija primanja ne prelaze 220 KM, kao i osobe paraplegičari. Jedan od dodatnih uvjeta je da stan ili kuća u kojima žive nisu veći od 44 metara kvadratnih odnosno dodatnih 10 metara kvadratnih po glavi domaćinstva, a pravo imaju i kategorije koje ispunjavaju pravo na stalnu novčanu pomoć. Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS je osiguralo sredstva u budžetu i neće imati problema sa isplatom uvećanih subvencija za 2019. godinu.

Iz Ministarstva naglašavaju da uvode red u ovu oblast. Sredstva za subvencioniranje se doznačavaju za centralno grijanje, prirodni plin i druge vidove grijanja. Za centralno grijanje i prirodni plin sredstva se po ispostavljenoj fakturi uplaćuju direktno javnom preduzeću, dok se za druge vidove grijanja isplaćuju korisniku prema priloženom fiskalnom računu. Na taj način onemogućeno je gomilanje dugovanja prema komunalnim preduzećima, kao i kupovina ogrjeva bez računa.

- Prvobitna namjera tima Ministarstva je bila i da zabranimo kupovinu uglja subvencijama, ali analiza je pokazala da samo mali broj korisnika zaista kupuje ugalj ovim novcem. Zaključili smo da nećemo raditi ekološku reformu preko leđa najugroženijih građana. Stoga je na inicijativu ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damira Filipovića, dogovoren alternativni program koji će uskoro biti predstavljen - navodi ministar Garibija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.