PROJEKTI Pod pokroviteljstvom CPCD-a i USAID-a

U Sarajevu konferencija o zaštiti novinarki i žena u novinarstvu

Bit će ispitani konkretni slučajevi novinarki koje su pretrpjele bilo koji oblik napada ili prijetnji

Fena
12.03.2019 08:00

Foto: Ilustracija

Konferencija o zaštiti novinarki i žena u novinarstvu danas će biti održana u Sarajevu, u okviru projekta "Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost". 

Projekt je osmislila projekt-menadžerica Ornela Čolić, a cilj projekta jeste skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima. 

U prvom dijelu konferencije bit će ispitani konkretni slučajevi novinarki koje su pretrpjele bilo koji oblik napada ili prijetnji radi aktualizacije problema žena u novinarstvu, te će se javnost podsjetiti na težinu zadatka koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uvjetima, pritiscima i prijetnjama to one rade. 

U drugom dijelu će biti predstavljen pravni aspekt u okviru kojeg će pažnja biti posvećena pitanjima emotivnih, verbalnih, fizičkih prijetnji i napada do sudskih tužbi za klevetu, te prijetnji kao i autocenzure od kolega i nadređenih. Bit će ponuđeni konkretni postupci i rješenja za zaštitu novinarki i njihovu zaštitu putem zakona, kodeksa i etike. 

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom CPCD-a i USAID-a, najavljeno je iz Projekta "Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost".

Komentari

NA VRH