SARAJEVO

Promovirana knjiga Ezudina Kurtovića

Prikazuje "male" ljude u svoj njihovoj realnosti, sa svim slabostima i vrlinama, istakao je autor djela

Piše: A. Š.

12.3.2019

U Velikoj sali Općine Stari Grad. A. Šahinović

"Narandža s Trebevića - svjedočenja i sjećanja iz Sarajeva u vremenu opsade 1992 - 1996." djelo je Ezudina Kurtovića koje je uz pomoć eminentnih književnih stručnjaka večeras javno predstavio u Velikoj sali Općine Stari Grad. 

Aida Krzić, profesorica književnosti i bosanskog jezika, lektor u Izdavačkom centru Rijaseta IZ El-Kalem, pisac,  Senka Kurt, novinar s raznovrsnim i dragocjenim iskustvom u štampanim medijima, na radiju i televiziji, urednica u "Dnevnom avazu",  Amir Pušina, univerzitetski profesor psihoogije, te moderator  Rasim Gačanović, univerzitetski profesor, raniji gradonačelnik Sarajeva, političar i pisac dali su svoju riječ i mišljenje o ovom djelu istakvaši njegovu posebnost, fascinantnost i inspiriranost.

Amir Pušina koji je ujedno i recezent ove knjige kazao je kako autor u knjizi pokazuje model kako treba razmišljati, te da je ovo djelo bukvar, zapis o duši koje treba biti sastavnio dio svih obrazovnih sistema.

Ezudin Kurtović za "Dnevni avaz" kazao je da iako je knjiga vezana za prošlost, njena suština su naša sadašnjost i budućnost. 

- Knjiga je nastala na temelju mojih dnevničkih bilješki  tokom rata. Ona je oplemenjena sa dodatnim materijalom koji sam čuvao, a to su izvodi iz dnevnih novina tog perioda. Trebamo podvući crtu iz teških vremena koja smo proživjeli, te krenuti ka  budućnosti. Posebno je naglasiti da knjiga prikazuje "male" ljude u svoj njihovoj realnosti, sa svim slabostima i vrlinama - kazao nam je Kurtović.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.