SARAJEVO

Supervizori novi instrument u borbi protiv korupcije

Na listi, koju sutra treba odobriti Vlada KS, nalazi se oko 200 imena

Nadziru konkursne procedure

A. S.

13.3.2019

U sali Općine Stari Grad održana je edukacija za gotovo dvije stotine supervizora koji će ubuduće nadzirati cjelokupni proces prijema u radni odnos, bilo na određeno ili neodređeno vrijeme. 

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije, kazao je da je ovo definirano Vladinom uredbom o postupku prijema u radni odnos koja je stupila na snagu 8. marta ove godine. Lista supervizora naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo, koja prvo treba odobriti listu prije nego što supervizori krenu sa radom. 

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija smatra da je supervizor novi instrument u borbi protiv korupcije i uvjeren je da će oni koji su imenovani za to smanjiti prostor za korupciju. 

- Vaš zadatak nije da utječete na izbor komisije nego da pratite da sve prođe transparentno, a operativni dio provodi Ured za borbu protiv korupcije. Moguće je da će se u međuvremenu pokazati da smo nešto previdjeli, ali, uz vaše sugestije s terena, to ćemo svakako popravljati. Ukoliko se ovo pokaže kao kvalitetno rješenje, spremni smo da supervizore uvedemo i u procese praćenja tenderskih procedura i dodjele grant sredstava - naglasio je ministar Garibija.

Kafedžić je naglasio da postoje određene smjernice kad je u pitanju ko može obavljati dužnost supervizora, kako bi se izbjegle malverzacije i sukob interesa.

- Supervizori su uposlenici zavoda, agencija, direkcija, upravnih organizacija, ali i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora. Na listi ne može biti uposlenik Ureda niti osoba koja radi kod poslodavca koji provodi javni oglas - kazao je Kafedžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.