SARAJEVO

Posađene sadnice jele i smrće

Bit će zasađeno više od 5.000 sadnica

Projekt vrijedan 26.000 maraka

Avaz.ba

13.3.2019

Počela je realizacija velikog projekta pošumljavanja lokaliteta Ablakovina u općini Stari Grad. Prve sadnice jele i smrće posadili su ambasador Malezije u BiH Zakri Jafar (Jaafar), predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin, direktor predstavništva ''Islamic Reliefa'' za BiH Semir Kukuruzović, direktor KJP „Sarajevo-šume“ Nermin Demirović i rukovoditeljica tehničke službe KJKP “Vodovod i kanalizacija“ Amela Kadić.

Radi se o projektu vrijednom 26.000 KM, koji finansira Ambasada Malezije putem ''Islamic Reliefa'', britanske međunarodne organizacije, a realizira se uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i preduzeća KJP „Sarajevo-šume“.

Na površini od 12.000 kvadratnih metara bit će zasađeno više od 5.000 sadnica. Iz grupe četinara bit će posađene jela i smrća, a od lišćara bagrem, jasen i javor.

Ambasador Jafar podsjetio je kako vlada Malezije još od devedesetih godina pomaže Bosni i Hercegovini. 

- Ovo danas je još samo jedan način na koji mi pokušavamo pomoći izgradnji Bosne i Hercegovine. Ne govorim samo o požrtvovanosti vlade Malezije koja želi pomoći Bosni i Hercegovine nego i narodu Malezije - izjavio je Jafar. 

Jusuf Pušina je istakao je važnost ovog projekta. 

- Drveće koje je prije bilo ovdje u ratu je posjećeno. Zbog toga su bili stvoreni uvjeti za eroziju terena. Ovaj projekt se ne realizira samo zbog estetike, nego zbog potrebe - kazao je Pušina.

Kako kaže Kukuruzović, ovaj projekt ima dvostruku korist.

- Prije svega, sačuvat će ovo zemljište od klizišta, a s druge strane važno je da se prisjetimo činjenice da jedno stablo daje kisik za petero ljudi. Ovih 5.000 stabala omogućit će da 25.000 ljudi mogu da udišu kisik - istakao je Kukuruzović.

KJP „Sarajevo-šume“ izvodi projekt na terenu. Kako kaže direktor Demirović, radi se o planskoj sadnji novih stabala. 

- Planirano je da se projekt realizira u ovoj godini. Nadamo se da ćemo uspjeti završiti sadnju u proljetnom periodu - kazao je Demirović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.