BOLESTI U periodu od 4. do 10. marta ove godine prijavljena su nova 32 slučaja

Povećan broj oboljelih od morbila: Ministarstvo zdravstva poziva roditelje da vakcinišu svoju djecu

Zavod za javno zdravstvo KS obavijestio Ministarstvo zdravstva da je na području KS povećan broj oboljelih od morbila

Avaz.ba
14.03.2019 16:36

Foto: Ilustracija

Povodom povećanog broja oboljelih od morbila Ministarstvo zdravstva KS pozvalo je roditelje da vakcinišu djecu te njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

- U periodu od 4. do 10. marta ove godine prijavljena su 32 slučaja novooboljelih od morbila, čime ukupan broj od početka godine dostiže 65 prijavljenih slučajeva.  

Provjerom vakcinalnog statusa kod oboljelih utvrđeno je da za samo četiri slučaja ne postoje podaci, a svi ostali oboljeli su nevakcinisani. 

Napominjemo da su morbili vakcinalno preventabilna bolest protiv koje se daje vakcina MRP (Morbili, Rubeola i  Parotitis) u obaveznom Programu imunizacija FBiH. 

Vezano za navedeno, JU Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je naložio svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenzivira provođenje mjera u skladu sa zakonskim obavezama i Planom eliminacije morbila i Vodičem za nadzor nad morbilima. 

S obzirom na to da je obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna. 

Ministarstvo zdravstva je već početkom 2018. godine obavijestilo zdravstvene ustanove da je potrebno da se pojačaju promotivne aktivnosti u koje treba da se uključe svi zdravstveni radnici, a posebno oni koji su direktno uključeni u program imunizacije, s ciljem upoznavanja roditelja i javnosti o važnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti. 

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakcinišu svoju djece, s ciljem postizanja poboljšanja imunizacionog statusa djece i u konačnici poboljšanja kolektivnog imuniteta. 

Napominjemo da je, u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, te su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost. 

Ekipe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su na terenu i rade na preporukama za prevenciju širenja oboljenja u vrtićima i školama.

Najveći broj prijava zaprimljen je iz općine Novo Sarajevo (30 prijava), a najviše oboljelih je u dobnoj skupini od 2 do 5 godina (21 oboljeli), 6 mjeseci do godinu (11 oboljelih) i 1-2 godine (10 oboljelih). 

Komentari

NA VRH