NESREĆE

Udario u znak postavljen nasred trotoara u Logavinoj ulici

Saobraćajni znakovi su postavljeni nisko na mnogim mjestima, tako da slijepe osobe često udare glavom, istaknuo Zuko

Saobraćajni znak na trotoaru prepreka za slijepe osobe. J. Alibegović

A. T.

15.3.2019

Da se slijepe i slabovidne osobe svakodnevno susreću s brojnim poteškoćama prilikom izlaska u grad, dokaz je i slučaj koji se jučer dogodio u Logavinoj ulici. Naime, jedan od članova Udruženja slijepih KS Fikret Kaljić doživio je nesreću udarivši u saobraćajni znak koji je postavljen nasred trotoara. Građani koji su se tu zatekli pritekli su mu u pomoć.  

Uže jezgro

- Svaki dan tuda prolazim i redovno udarim u znak. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Zamislite, neko je stub postavio nasred trotoara. Slijepe osobe zbog takvih i sličnih njima svakodnevno imaju problema zbog kojih se teško mogu samostalno kretati. Najteže je na prijelazima i sreća je da uvijek ima onih koji priteknu u pomoć – rekao nam je Kaljić.

Direktor Udruženja slijepih KS Fikret Zuko kazao je da se slijepe osobe teško kreću samostalno posebno u užem jezgru grada zbog velikog broja automobila na trotoarima te nepravilno postavljenih saobraćajnih znakova. Kada je u pitanju slučaj Kaljića, on gotovo svaki put u Logavinoj udari u znak.

Taktilne staze

- Saobraćajni znakovi su postavljeni nisko na mnogim mjestima, tako da slijepe osobe često udare glavom. Problem nam je i zvučna signalizacija na raskrsnicama jer ona postoji na samo nekoliko lokacija. Također, nema ni taktilnih staza kao ni zvučnih najava u vozilima gradskog prijevoza, što otežava kretanje slijepim i slabovidnim licima – rekao je Zuko.

Veliki rizik 

Zuko je istakao da slijepe osobe ne mogu uvijek sebi osigurati neku osobu koja će ih pratiti te da se rijetko mogu vidjeti kako sami hodaju gradom.

- Nije da oni ne žele hodati sami, već je to za njih veliki rizik. Puno je prepreka s kojima se suočavaju prilikom izlaska vani, a jedna od njih je i nepravilno postavljanje ljetnih bašta koje će uskoro početi – rekao je Zuko.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.