LIČNOST SEDMICE

Čovjek koji šiba istinom u lice

Karakteristična pojava Mladenovića na balkanskom teatarskom prostoru i šire neodvojiva je od njegovog intelektualnog angažmana

Mladenović: Nije lako biti slobodan. Arhiv

L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

17.3.2019

Publika vjerovatno nikada neće prestati da se sjeća predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ u režiji neprikosnovenog Kokana Mladenovića. Komad, nastao prema tekstu Abdulaha Sidrana, publiku je uzdrmao iz temelja i pobudio u svakoj osobi koja je sjedila u teatarskoj dvorani duboke ljudske emocije – empatiju, tugu, radost... I ostavio je bez riječi u stanju dubokog promišljanja. U svakom slučaju remek-djelo na sceni sarajevskog pozorišta. 

Ispred vrata

Probuditi u današnjem surovom, okrutnom i ledenom svijetu u svakom od nas ono iskonsko ljudsko možda je i najteži zadatak. A to majstorski radi trenutno najbolji pozorišni reditelj na ovim prostorima.

Karakteristična pojava Mladenovića na balkanskom teatarskom prostoru i šire neodvojiva je od njegovog intelektualnog angažmana, koji nikada nije išao niz dlaku niti jednoj vlasti. Naprotiv. Veoma hrabro, otvoreno i beskompromisno govori o svemu što se u BiH i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije dešavalo krvavih devedesetih, ali šta se i dan-danas dešava.

Nacionalizam, malograđanština, korupcija, laž, lopovluk pozicija i opozicija... Sve su to teme kojima publiku šiba direktno u lice, mozak i srce. Istinom u lice i nikako drugačije.

Vodi se onom da prvo treba počistiti ispred svojih vrata, pa zbog tog temeljitog čišćenja Mladenović za sebe kaže da je odavno „državni neprijatelj“ jer nema mogućnosti da režira u srbijanskoj prijestonici. 

Biti slobodan

Ne krije da je opsjednut cikličnim zlom koje se, kako on smatra, više od 400 godina ponavlja na ovim prostorima. Tom temom bavio se postavljajući „Na Drini ćupriju“ Ive Andrića, ističući da se smjenjuju uloge dželata i žrtava, ali da je zlo konstantno.

Kao i za svakog istinskog umjetnika, sloboda je i za Mladenovića uzvišeno stanje kojem teži na svoj način.

- Nije lako biti slobodan, ali sloboda je pogledati se ujutro u ogledalo i biti zadovoljan čovjekom kojeg vidite kao osobu od morala i poštenja. Kaže Čehov: „Ja nisam ni liberal, ni konzervativac, meni je jedino sveta čovjekova sloboda, a tu prije svega mislim na slobodu od sila i slobodu i laži“.

Nomadski život 

Kokan Mladenović rođen je u Nišu 1970. godine, a 1993. je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Za sebe kaže da vodi nomadski život, što ima svoje prednosti, ali i mane.

 Režija predstava „Na Drini ćuprija“ "Grupa TNT - Alan Ford, "Julie Cezar, „Jami distrikt“, „Kad bi Sombor bio Holivud“, "Oblak u pantalonama“ samo je dio njegovog stvaralaštva.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, pa je tako 2017. godine njegova predstava „Jami distrikt“ proglašena najboljom na 2. festivalu "Dani Jurislava Korenića“ u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.