STARI GRAD

Podzemna garaža vrijedna 6,2 miliona KM otvara se najesen

Garaža će imati 155 parking mjesta, u planu izgradnja trga s binom

Radnici firme „Džekos“ u ulici Avdage Šahinagića. T. Saletović

A. S.

21.3.2019


Izgradnja prve javne podzemne garaže na području općine Stari Grad koja će koštati 6,2 miliona maraka započela je ove sedmice. Garaža se gradi u ulici Avdage Šahinagića, prekoputa Vijećnice, na površini od 3.500 kvadratnih metara.  

Višenamjenski trg

Planirano je da ima dvije etaže i 155 parking mjesta, a osim parkinga, građani će dobiti i novi višenamjenski trg. Završetak radova, koje izvodi firma „Džekos“, očekuje se za šest mjeseci.

- Ovo će biti najveća javna garaža u Sarajevu, a i jedina jer podzemne garaže koje postoje nalaze se u privatnim objektima i tržnim centrima. Također, bit će izgrađen i trg s binom koja će biti pogodna za razne manifestacije u gradu i koja će se uvijek nalaziti na trgu – kazao nam je načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Građani koji su prisustvovali nedavno održanim sastancima sa predstavnicima Općine u starogradskim mjesnim zajednicama iskazali su zabrinutost u vezi s izgledom trga. Skrenuli su pažnju nadležnima da ne žele da se naruši izgled ovog dijela grada te da žele da se zadrži zelena površina i dječiji park. Općinski predstavnici obećali su im da je planom predviđeno da se izgradi novo igralište za djecu i uredi park, što nam je potvrdio i načelnik Hadžibajrić.

Idejno rješenje budućeg trga

Samoodrživ projekt

Prema riječima Hadžibajrića, podzemna garaža osmišljena je kao samoodrživi projekt. Naime, cilj Općine je da se isključivo zaradom od iznajmljivanja parking mjesta u garaži za nekoliko godina može isplatiti kredit Saudijskom fondu.

Kredit na 20 godina

Izgradnja podzemne garaže jedan je od kapitalnih projekata Općine Stari Grad u ovoj godini. Općina je osigurala sredstva tako što je uzela kredit kod Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 13,3 miliona maraka koji će biti utrošeni na četiri projekta. Rok otplate kredita je 20 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.